Izvor:Foto: Profimedia/Vikipedija/Tviter printskrin/@Striemond

HRVAT ZAROBLJEN U MARIJUPOLJU: Oglasilo se HR ministarstvo

Izvor: Nportal

07.05.2022.

15:15

HRVAT Vjekoslav Prebeg, koji je ratovao protiv ruske vojske u Marijupolju i zarobljen je prilikom pokušaja da se sa svojim saborcima probije iz tog grada, govorio je za Raša Tudej o borbenim dejstvima u kojima je učestvovao i objasnio je zašto je došao u Ukrajinu da ratuje.

Prebeg je bio pripadnik ukrajinskih marinaca, koji su uz ozloglašeni bataljon Azov držali položaje u Mariupolju, i objasnio je kako su ga ruski vojnici zarobili.

- Pobegli smo iz Mariupolja, pešačili smo 260 kilometara, uglavnom noću. Trudili smo se da izbegnemo svaki kontakt - rekao je Prebeg za Raša Tudej.

Ipak, plan grupe u kojoj je bio Hrvat je propao kada su naleteli na rusku artiljerijsku jedinicu, kojoj su se predali.

U redovima ukrajinskih marinaca se borilo više stranaca, među kojima je bio i Ajden Aslin, poznatiji kao Gundi. Vjekoslav Prebeg tvrdi da je više stranih državljana dezertiralo kada je počela ruska specijalna operacija.

- Želeo sam da dobijem ukrajinsko državljanstvo zato što sam upoznao ženu ovde, u koju sam se zaljubio. Majka joj je bila bolesna, i ona nije htela da napusti Ukrajinu - rekao je Vjekoslav Prebeg ruskom novinaru Romanu Kosarevu.

Pre dolaska u Ukrajinu bio je pripadnik hrvatske vojske pet godina, i rekao je za Raša Tudej da je bio pešadinac, kao i da nije učestvovao u drugim konfliktima.

Prebeg tvrdi da nije imao mnogo susreta sa ukrajinskim nacionalistima i neonacistima iz bataljona Azov, pošto su oni bili podređeni drugoj komandi.

BloombergAdria.com

 

- Oni učestvuju u odbrani, ali imali smo odvojenu komandnu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu deo Ukrajinskih oružanih snaga - tvrdi Hrvat.

- Čuo sam da su oni fašisti i nacisti. Takođe sam čuo jezive priče o tome šta rade civilima koje zarobe. Verovatno su i na nas pucali nekoliko puta. Čuo sam i da u njihovim redovima ima puno kriminalaca i narkomana. Nisam lično prisustvovao, ali sam video snimke jezivih stvari koje rade. Strašni zločini - rekao je Prebeg za Raša Tudej

Hrvat nakon zarobljavanja insistira da nikada više ne bi uzeo oružje u ruke, i da bi se priključio "nekoj dobrotvornoj organizaciji" ili Međunarodnom crvenom krstu ako bude oslobođen. Dobijanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci je bila pogrešna odluka, priznao je.

- Želim da preživim, želim da živim. Ne želim više u životu da uzimam oružje u ruke. Želeo bih da se ponovo sretnem sa ženom koju sam sreo ovde u Ukrajini i, možda, da kažem istinu o tome šta sam ovde video, i kako su me tretirali ljudi koji su me zarobili - rekao je Prebeg. On kaže da se prema njemu dobro ophode, da je dobio hranu i neophodnu medicinsku pomoć.

Ipak, njegova sudbina ostaje neizvesna, pošto u Donjeckoj Narodnoj Republici, pod čiju jurisdikciju potpada pošto je zarobljen u Mariupolju, strance smatraju plaćenicima, zbog čega mu preti i smrtna kazna.

Oglasilo se Zagreb

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske potvrdilo je danas da je ruska vojska u Ukrajini zarobila Hrvata Vjekoslava Prebega koji je pokušavao da pobegne iz Marijupolja zajedno s nekoliko drugih boraca.

– Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu i u saradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja da radi na rešavanju slučaja. Zbog osetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkriti detaljnije informacije – rekli su iz Ministarstva.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".