Izvor:Foto: Profimedia/Instagram printskrin/dr.debcohenjones

ODREKLA SE ALKOHOLA NA 4 NEDELJE: Otkrila šta joj se dogodilo

Izvor: Nportal

11.05.2022.

11:47

DR Deb Koen-DŽouns, doktorka opšte prakse iz Perta u Zapadnoj Australiji, odustala je od alkohola u aprilu nakon što je primetila da joj je ispijanje pića postalo mehanizam za suočavanje sa stresom.

Nakon što je četiri nedelje bila trezna, počela je ranije da se budi sa osećajem osveženja, ređe je žudela za masnom hranom i više puta je vežbala ujutru posle buđenja. 

Podelivši svoje iskustvo na Instagramu, priznala je da je dve nedelje u mesecu bila u izolaciji kod kuće zbog zaraze korona virusom, što je malo olakšalo stvari.

- Zanimljivo je da nisam imala nikakvu želju za pićem ni u jednom trenutku kad sam bila kod kuće, pogotovo kad mi je bilo loše... Jednostavno ne pijem kod kuće pa ni ne razmišljam o tome - napisala je doktorka.

- Nekoliko puta kada smo izašli na obrok ili s prijateljima u početku sam se osećala malo 'jadno' (izostavljeno), ali to se ubrzo rešilo i otkrila sam da zapravo više uživam u hrani - objasnila je.

Najznačajnije promene dogodile su se ujutru, a osećala je i manju nadutost posle jela.

- Otkad je prošlo tih mesec dana definitivno dvaput razmislim pre nego što popijem piće i ako se odlučim da nešto popijem - moj maksimum je dva pića. Definitivno verujem da je slobodan mesec bio odlična prilika za resetovanje i planiram to ponovo da učinim - dodala je.

Doktori kažu da apstinencija od alkohola samo na mesec dana povećava koncentraciju i sposobnost donošenja odluka, a takođe smanjuje rizik od problema sa mentalnim zdravljem, uključujući teskobu i depresiju. Istraživanja pokazuju da telo započinje proces detoksikacije 12 sati posle poslednjeg alkoholnog pića, a posle četiri nedelje se stabilizuje nivo šećera u krvi.

Šta očekivati ​​kada prestanete da pijete alkohol

Unutar 12-24 sata: Počinje detoksikacija i normalizuje se šećer u krvi. Tokom tog razdoblja možete da osetite simptome odvikavanja uključujući znojenje, anksioznost, depresiju i nesanicu.

Unutar jedne nedelje: kvalitet sna trebala bi da se poboljša i trebalo bi da imate više energije i da se bolje osećate. 

Unutar dve nedelje: Možete početi da gubite suvišne kilograme zahvaljujući izbegavanju skrivenih kalorija u alkoholu.

Unutar tri do četiri nedelje: stabilizuje se krvni pritisak.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".

#žena #alkohol #doktorka #piće