Izvor:Foto: Profimedia/Sputnjik

KO JE GENERAL KUTUZOV? Ratovao od raspada SSSR-a, smrt u UKR

Izvor: Nportal

09.06.2022.

16:00

KAO vojno lice sa dugogodišnjim stažom, Roman Kutuzov je svedočio gotovo svim ključnim geopolitičkim događajima koji su zahvatili SSSR i Rusiju krajem 20. i početkom 21. veka

General-major Roman Kutuzov poginuo je 5. juna u selu Nikolajevka u Popasnjanskom okrugu. Ubijen je prilikom dejstva ukrajinske artiljerije, usled borbi za strateški važnu saobraćajnicu Lisičansk-Seversk koja je ukrajinskim snagama služila za snabdevanje.

Sahranjen je dva dana kasnije uz vojne počasti na ratnom memorijalu "Panteon branilaca otadžbine" u Mitiščiju kod Moskve.

Ko je bio Roman Kutuzov?

Kutuzov je rođen 1969. godine u gradu Vladimiru, 180 kilometara istočno od Moskve. Od 1986. do 1990. godine pohađao je Rjazansku Višu vojnu komandnu školu za vezu nazvanu po maršalu sovjetske Crvene armije, Matveju Vasiljeviču Zaharovu - komandantu koji je nosilac i jugoslovenskih odlikovanja - Orden zasluga za narod i Orden partizanske zvezde.

Kraj države i početak karijere: raspad SSSR-a i Čečenski ratovi

Roman Kutuzov je raspad Sovjetskog saveza i Prvi čečenski rat dočekao u službi vazdušno-desantnih snaga. Bio je angažovan na dužnostima od komandira voda do zamenika načelnika centra za mobilne veze za naoružavanje, posebne brigade veze Vazdušno-desantnih snaga.

BloombergAdria.com

 

Po izbijanju Drugog čečenskog rata 1999. godine, Kutuzov je, diplomiravši na Vojnoj akademiji, postavljen za načelnika Centra za upravljanje Vazdušno-desantnim snagama.

Od kavkaskih gudura do sirijske pustinje

Turbulentnom početku 21. veka, obeleženim političkim promenama i serijom terorističkih napada, svedočio je sa položaja komandanta 38. gardijske kontrolne brigade, jedinice koja je učestvovala u zauzimanju aerodroma Slatina u Prištini 1999. Na čelu te jedinice bio je od 2002. do 2008. godine.

Na istom mestu zatekao ga je rat u Gruziji 2008. godine.

Naredni iskorak u vojnoj karijeri načinio je 2015. kada je diplomirao na Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije. Obavljao je dužnost načelnika okružnog centra za obuku, od 2017. do 2018. godine.

BloombergAdria.com

 

Službovao je takođe na poziciji vršioca dužnosti komandanta 5. kombinovane armije Istočnog vojnog okruga (Usurijsk), a zatim načelnik štaba 29. kombinovane armije Istočnog vojnog okruga (Čita). Bio je i na sirijskom ratištu.

Posthumno odlikovanje

Odlikovan je medaljama za hrabrost, čast i vojne zasluge, kao i ordenom Kutuzova.

Po izbijanju sukoba u Ukrajini, ratni raspored ga je postavio na mesto komandanta 1. armijskog korpusa DNR.

Posthumno je unapređen u čin generala-potpukovnika.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".