Izvor:Foto: Jutjub printskrin/ABC News/Profimedia

DA TE UZME BOG ILI DA ODEŠ: Braća Kličko oštro Putinu

Izvor: Nportal

13.06.2022.

17:41

NOVINAR nemačkog časopisa "Bild" obavio je intervju na mestu udara poslednje rakete u Kijevu sa gradonačelnikom oovg grada Vitalijem Kličkom i njegovim mlađim bratom Vladimirom.

Skoro nedelju dana je prošlo od poslednjeg ruskog napada na ukrajinsku prestonicu, a braća Kličko su ispred srušenog objekta razgovarali sa nemačkim novinarom. Pričali su o situaciji u Ukrajini, a osvrnuli su se i na predsednika Rusije Vladimira Putina. 

Prvi čovek Kijeva istakao je da protivnička vojska navodno ne gađa samo strateške vojne ciljeve.

- Pre nedelju dana su četiri neprijateljska aviona preletela grad i uništila ovu zgradu fabrike. Ovo je takozvana "specijalna operacija" Rusa protiv navodnih vojnih jedinica. Ova fabrika vekovima proizvodi žitarice, a ne vojnu opremu. Jedina poenta koju vidim u napadu na ovu kompaniju je izgladnjivanje Ukrajine i cele Evrope - rekao je stariji od braće Kličko.

Potom je imao oštre reči za predsednika Ruske Federacije.

- Putin je uništio živote miliona ljudi. On je započeo ovaj rat, on može da ga okonča - rekao je Kličko i dodao:

BloombergAdria.com

 

- Milioni ljudi čije je živote Putin uništio imaju jednu ogromnu želju "Putin mora da ode ili nestane, ili ga Bog mora uzeti sebi" - izjavio je on.

Bivši šampion u boksu je dodao da njegovoj zemlji fali podrška i zatražio hitnu pomoć u vidu naoružanja.

- Na nekoliko stotina kilometara odavde vode se žestoke borbe. Rusi imaju više vojnika, više artiljerije i više opreme, zato nam je hitno potrebna podrška. Još jednom želim da istaknem: mi ne branimo samo svoje porodice, svoje gradove i svoju državu. Takođe branimo vrednosti svake zapadne demokratske države. Potrebna nam je municija, potrebno nam je moderno oružje, odbrambeno oružje.

BloombergAdria.com

 

Na pitanje novinara šta će se desiti ako ako ovo oružje ne dođe u narednih nekoliko dana i nedelja Kličko je odgovorio da to znači još veći gubitak vojnika.

Mlađi od braće Kličko, Vladimir, kaže da je u Kijevu i dalje opasno i da Evropa to treba da shvati.

BloombergAdria.com

 

- Život se vratio u grad, oseća se. Sredinom marta to je još uvek bio grad duhova. U gradu nije bilo ljudi, nije bilo automobila. Sada se život vratio, ali mir je veoma nestabilan. Kao što su od zgrade ostale samo ruševine, vidite da su i ovaj život i mir nisu sigurni, svakog trenutka se može desiti nešto neočekivano. Sirene i dalje zavijaju. Četiri rakete su sletele pre nedelju dana u Kijev, u grad. Nebo iznad naših glava nije bezbedno. Evropa to treba da razume - rekao je bivši bokserski šampion.

On je za rat nedvosmisleno okrivio Ruse.

- Što se tiče krivice, mnogo toga može da se protumači različito. Ali krivica za ovaj rat je definitivno na ruskoj strani. Važno je da shvatimo da ako mi padnemo, padaš i ti. Povezani smo. Ovaj prelepi svet se uništava ovde u Ukrajini - rekao je Vladimir.

BloombergAdria.com

 

On je izneo i svoje viđenje šta treba da se desi kako bi se situacija smirila.

- Rat neće trajati večno, to je nemoguće. Uz jasnu ekonomsku izolaciju Rusije i podršku Ukrajini, ovaj rat neće dugo trajati. U to sam čvrsto uveren. Ako Rusija ne vidi da je ceo svet protiv nje, onda će se on nastaviti. Ali svet mora stati u front protiv ove agresije i pokazati da se ne slaže sa njom. To je jedini način na koji će to funkcionisati - istakao je mlađi od braće Kličko.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".