Izvor:Foto: Profimedia

ČEŠKA LOKOMOTIVA: Osvojio OI pa postao smećar

Izvor: Nportal

20.07.2022.

08:53

NA DANAŠNJI dan 1952. godine legendarni češki atletičar Emil Zatopek istrčao je olimpijski rekord na 10 km.

Emil Zatopek bio je čehoslovački atletičar kome su nadenuli nadimak „češka lokomotiva” zbog uspeha koji je postigao u svojoj neprikosnovenoj atletskoj karijeri.

Zatopek je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1948. i 1952. U karijeri je postavio 20 svetskih rekorda na distancama od 5000 do 30000 m.

Šef mu je naredio da se takmiči

U svojoj ranoj mladosti radio je u fabrici cipela "Bata" u obližnjem gradu Zlinu. Zatopek je na svoju prvu trku otišao nevoljno, po šefovom naređenju, jer je fabrika cipela u kojoj je radio bila jedan od sponzora trke na 1500 metara.

Bez ikakvog treninga pre toga, trku je završio drugi i posle nje je počeo ozbiljno da se intresuje i bavi trčanjem. Na početku njegove karijere napredak je bio spor i nije dao naslutiti veliki Zatopekov potencijal. Pred kraj rata, 1944. došlo je ipak do osetnog rezultatskog poboljšanja. Postavio je nove nacionalne rekorde Češke na 2000 m, 3000 m i 5000 m.

BloombergAdria.com

 

Nakon rata je doslovno rezultatski eksplodirao. Na svom prvom velikom međunarodnom nastupu, na atletskom prvenstvu Evrope, održanom u Oslu 1946. zauzima peto mesto na 5000 m.

Na sledećim Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. Emil je ponovo uverljivo pobedio s novim olimpijskim rekordom.

Osmodnevna Zatopekova „helsinška diktatura“, tokom koje je postao jedini dugoprugaš koji je na jednim Olimpijskim igrama osvojio tri zlatne medalje (5000 m, 10.000 m i maraton) i pritom postavio u sve tri discipline olimpijske rekorde, trčeći usput svoj prvi maraton, smatra se jednim od najvećih sportskih dostignuća uopšte. https://youtu.be/3c4Z8cbcIiA

Završio kao čistač ulica

Nakon toga posvetio se vojničkom zanimanju, tako da je nakon nekoliko godina dogurao do čina pukovnika. Međutim, pred kraj 60-ih godina XX veka počinje period životne agonije Emila Zatopeka.

Naime, on otvoreno pruža potporu češkom političaru Aleksandru Dubčeku, mladom reformatoru, idejnom vođi „praškog proleća“, pokreta koji se protivio tadašnjoj sovjetskoj politici istočnog poretka. Kao i dvanaest godina ranije u Budimpešti 1956. ponovo su ruski tenkovi u avgustu 1968. zauzeli ulice Praga i ugušili pobunu. Zatopek je isključen iz komunističke partije, otpušten iz vojske i oduzeta mu je titula zaslužnog majstora sporta. Emil je u sledećem periodu radio kao sakupljač otpada i čistač ulica ne bi li zadovoljio svoje egzistencionalne potrebe.

BloombergAdria.com

 

Raspadom komunizma Zatopek je u potpunosti rehabilitovan, dobivši jednu od ključnih uloga u sportskom savezu Češke. Lično mu se u ime naroda izvinio ministar odbrane, a nebrojeno puta je dobijao priznanja od predsednika Vaclava Havela.

Sahrana je održan 6. decembra 2000, u Pragu, na državnom nivou, uz sve počasti.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".