Izvor:Foto: Profimedia

Nutricionistkinja otkriva 4 GLAVNA RAZLOGA zašto se GOJIMO

Izvor: Nportal

20.10.2022.

22:34

PONEKAD se dešava da ljudi "rade sve kako treba", ali opet ne uspevaju da smršaju, ili se čak i dodatno goje.

Nutricionistkinja Nataša Đukić ima objašnjenje i za ovu pojavu:

- Za optimalnu telesnu težinu najvažnija je pravilna razmera unosa hrane i potrošnje energije, ali ako se zdravo se hranimo i redovno treniramo, a kilogrami se i dalje nakupljaju, onda bi se razlog neobjašnjenog gojenja mogao skrivati negde drugo - navodi nutricionistkinja i otkriva četiri potencijalna razloga:

ODREĐENI LEKOVI

Različiti lekovi koje koristite, mogu uzrokovati nagli porast težine. Kontracepcijske pilule, steroidi, beta-blokatori ili lekovi za migrenu, mogu izazvati gojenje. Naime, deluju tako da povećavaju apetit i usporavaju metabolizam, što je doslovno glavni razlog dobijanja kilograma, bez da se prejedate ili činite bilo kakvu drugu grešku. 

BloombergAdria.com

 

MENOPAUZA

Tokom menopauze, kod gotovo svih žena, dolazi do usporavanja metabolizma, depresivnije su, imaju loš san, a povećava se i njihov apetit. Hormon estrogen, koji služi i za održavanje optimalne telesne težine, polako nestaje, pa se kilogrami počinju brže nakupljati, objašnjavaju lekari. Ženama u menopauzi, zato se preporučuje da posvete posebnu pažnju zdravoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

NEDOSTATAK VITAMINA ILI MINERALA

Još jedan neočekivani uzrok dobijanja na težini, mogao bi biti nedostatak vitamina ili minerala u organizmu. Naime, manjak vitamina D, magnezijuma i gvožđa, može ugroziti imunitet i uticati na nivo energije, a samim tim i na vaše aktivnosti.

BloombergAdria.com

 

PROBLEMI SA SPAVANJEM

Ne treba posebno naglašavati koliko je kvalitetan san važan i za psihičko i za fizičko zdravlje. Preporučenu količinu sna, od osam sati tokom noći, mnogi ne uspeju da zadovolje, a dugotrajni manjak sna dokazano ima niz štetnih posledica na ljudsko zdravlje - završava nutricionistkinja.

(Informer)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".