Izvor:Foto: Darko Dozet

Svi misle da znaju šta poručuje ZNAK STOP - a mnogi greše

Izvor: Nportal

20.10.2021.

11:54

OSMOUGAONA tabla, na kojoj je reč "Stop" ispisana belim slovima na crvenoj podlozi - dobro poznat saobraćajni znak koji se zatiče se na raskrsnicama, i to onda kada se krećete putem na kojem vozači nemaju prvenstvo prolaza.

Značenje ovog znaka je "obavezno zaustavljanje", što znači da on obavezuje vozača da osetno zaustavi vozilo. Nije dovoljno samo usporiti i nastaviti kretanje kada se oprezno uverite da na putu na koji skrećete nema vozila koja se približavaju.

Mnogi, ipak, čine upravo to. Neki u žurbi, smatrajući da nije neophodno potpuno zaustave vozilo, a neki verovatno i iz neznanja. Ovo je, takođe, čest uzrok padanja na praktičnom ispitu za buduće vozače, kod kandidata koji nisu sasvim dobro savladali saobraćajna pravila.

BloombergAdria.com

 

Neophodno je, dakle, potpuno zaustaviti vozilo, i to ispred zaustavne linije, osmotriti i propustiti vozila koja se kreću ulicom na koju nailazite, vodeći računa da ista ne usporavaju, staju ili menjaju pravac. Tek nakon toga možete da nastavite kretanje, ubacivši u prvu brzinu. Povremeno je, posle zaustavljanja ispred zaustavne linije potrebno i izaći još napred, na takozvanu "liniju preglednosti", i ponovo se zaustaviti, da biste bili sigurni da je bezbedno nastaviti kretanje.

Treba imati na umu da se ste načinili prekršaj i ukoliko ne stanete pre zaustavne linije, tj. prećete preko nje pre zaustavljanja. Ukoliko vozilo koje ima prednost uspori zbog vašeg, tj. zbog vaše loše procene, i to se smatra oduzimanjem prednosti i prekršajem.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".