Izvor:Foto: Profimedia

ZAŠTO NAS SLADOLED ČINI SREĆNIM: Šta je to što nam daje osećaj blagostanja?

Izvor: Nportal

27.08.2021.

11:10

SVI volimo ovaj ledeni desert koji je pravo osveženje u letnjim danima. Zanimljivo je da ga Rusi više jedu zimi. Bilo da je voćni ili čokoladni svakako je među omiljenim poslasticama. Sladoled stimuliše serotonin ili hormon sreće koji podiže nivo energije u našem telu i pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti. Takođe sadrži triptofan - prirodni sedativ koji nas opušta i ponekad pomaže da se nosimo sa nesanicom.

Psihološki razlozi zbog kojih nas sladoled čini srećnijim:

Pre svega, slatko je

U stvari, desert koji ako znamo kako da ga pripremimo može imati vrlo malo kalorija. Ovo odagnava naše žaljenje i čini nas srećnijim.

Podiže raspoloženje

Osim što deluje kao zaslađivač u nagradnom centru mozga i stvara zadovoljstvo, ako izaberete čokoladni sladoled, možete poboljšati raspoloženje jer se u mozgu luče endorfini koji poboljšavaju mentalno raspoloženje, kao i serotonin. Iako čokoladni sladoledi imaju više masti od drugih, vredi pojesti barem jedan štapić.


Sladoled znači leto!

Leto je period sa suncem, svetlošcću, morem, šetnjama i generalno lakšom klimom. Kako se sladoled pojavljuje, psihologija se menja jer mozak prima signal da se leto bliži ili da sve postaje živo.

BloombergAdria.com

Naučno je dokazano da je hrana povezana sa uspomenama

Oblik, aroma i ukus svake namirnice podseća na različite slike. Dakle, kada jedemo sladoled, obično nam slike podsvesno padaju na pamet, pa su naše emocije pozitivne, što nas dovodi do ovog blagostanja čak i bez očiglednog razloga.

Daje nam energiju

Ugljeni hidrati iz mlečne laktoze i zaslađivača proizvode energiju i uključeni su u različite metaboličke funkcije. Dakle, ako imate težak dan ili ste intenzivno vežbali, puno plivali - sladoled je idealan!


Zdrav je

Ne sadrži mnogo konzervansa, jedini konzervans u sladoledu je obično led i smrzavanje, dok pasterizacija mleka ubija patogene mikroorganizme. Međutim, da bi pripadao ovoj kategoriji, ne sme da sadrži aditive, parfeme i boje itd.

Idealan je za dijetu

Povećanje proteina u našoj ishrani i smanjenje ugljenih hidrata mobiliše metabolizam i na taj način postiže gubitak težine. Većina proteina u sladoledu dolazi iz mleka i visoke su biološke vrednosti.