Izvor:Foto: Profimedia, Jutjub printskrin/Loz's Leisure

AVION PAO NA VULKAN Poginuli svi, potragu otežao rad vulkana

Izvor: Nportal

23.02.2023.

08:48

U PADU aviona na vulkan na Filipinima koji se dogodio tokom proteklog vikenda poginula su sva četiri putnika, prenosi CNN pozivajući se na izjavu gradonačelnika Kamalinga Karlosa Irvina Balda.

Podsetimo, letelica je tokom prošlog vikenda nestala sa radara i pokrenuta je potraga za njom. Avion sa šest sedišta "Cesna 340" poleteo je u subotu za glavni grad Manilu kada je izgubio kontakt sa kontrolom vazdušnog saobraćaja samo nekoliko minuta nakon što je napustio međunarodni aerodrom Bikol u provinciji Albaj, saopštila je uprava za civilno vazduhoplovstvo Filipina (CAAP).

Lociran je dan kasnije, a vazduhoplovne vlasti su u utorak pozitivno identifikovale olupinu u zabranjenoj zoni na vulkanu, koja je trenutno pod stepenom uzbune 2 ili „umerenim nemirima“.

Gradonačelnik Baldo potvrdio je za CNN Filipini da su tela dvojice članova posade Filipina i dvojice australijskih državljana pronađena u sredu popodne.

Filipinske vlasti su ranije identifikovale putnike kao pilota Rufina DŽejmsa Krizostoma mlađeg, člana posade DŽoela Martina i australijske tehničke konsultanate Sajmona Čiperfilda i Kartija Santanama. Sva četvorica bili su zaposleni u kompaniji Energi Development Corp., geotermalnoj kompaniji sa sedištem u Manili, kaže Ričard Tantoko, predsednik firme i glavni operativni direktor.

Tela stradalih muškaraca pronađena su na vulkanu vulkanu Maunt Mejo, prenosi CNN.

Olupina se nalazila na nadmorskoj visini od 1.800 metra. Međutim, kišni uslovi, rizici od klizišta i umereni nivo vulkanskih nemira komplikovali su napore u potrazi, navodi CAAP.

CAAP je ranije saopštila da je avion možda skrenuo sa staze, napominjući da je manje verovatno da je uzrok incidenta kvar letelice ili nedostatak iskustva pilota. 

U međuvremenu, zvaničnici su na brifingu za štampu rekli da srušena Cesna nije imala „crnu kutiju“ ili snimač podataka o letu jer nije ispunjavala uslove za težinu da bi bila opremljena ovim aparatom.

- Potreba za crnom kutijom zavisi od broja putnika u avionu - rekao je u četvrtak šef kancelarije za upravljanje vanrednim situacijama u Albeju za javnu bezbednost Sedrik Daep za filipinski CNN.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".