Izvor:Foto: Profimedia

OD ŽUTE OGLADNIMO: Ovo sigurno niste znali o bojama!

Izvor: Nportal

24.03.2023.

17:47

POZNATO je da boje imaju određenu simboliku, a pojedina značenja će vas iznenaditi.

1. Srebrna boja auta može spasiti život

Kod odabira automobila ne zamarajte se previše celim spektrom boja u ponudi. Srebrna je najbolji izbor jer je lako uočljiva na putu, posebno ako je vidljivost slaba, a to vam može spasiti život, pokazuju studije.

2. LJubičasta smiruje živce

Da bi smirili razuzdane zatvorenike i agresivne pacijente, zidovi zatvora i mentalnih institucija znaju biti obojeni u ljubičasto. Ta boja pomaže držati ih pod kontrolom, odnosno smiruje im živce. 

BloombergAdria.com

 

3. Plava je najpopularnija boja

Na celom svetu, plava boja je najomiljenija i čak 40 odsto stanovništva je izabere u svakodnevnom životu. Na drugom mestu po popularnosti je ljubičasta, ali je daleko iza plave jer je preferira tek 14 odsto ljudi.

4. Od žute ogladnimo

U kuhinji nije dobro držati žutu i narandžastu boju jer otvaraju apetit. Planirate li na dijetu sklonite sa vidika sve nijanse tih boja. I obratite pažnju na restorane i ostala mesta gde poslužuju hranu jer znaju koristiti taj fenomen - što su gosti gladniji, njihova 'kasica prasica' je bogatija, piše Listverse.

BloombergAdria.com

 

5. Smeđu boju su zvali 'mumija'

Stari Egipćani su imali naziv za smeđu boju po mumijama, zvali su je 'mumija'. Bila je to doslovce vrsta boje, a podsećala je na boju prave mumije. Naime, 35 dana nakon dehidracije, mumificirano telo je poprimilo smeđu boju zbog minerala gvožđa koje, nakon isparavanja tečnosti, postaje koncentriranije i daje telu smeđu boju.