Izvor:Foto: Profimedia

POSEKLI STE SE NA PAPIR? Stručnjak otkriva zašto toliko boli

Izvor: Nportal

31.03.2023.

17:43

DA li ste se ikada zapitali zašto posekotine na papir toliko bole?

Iako deluje nežno i bezazleno, na papir ne samo da možete da se posečete, nego te posekotine bole više nego što biste očekivali i zarastaju danima.

Ako ste se nekad pitali kako je moguće da te sitne ranice toliko bole, evo odgovora.

BloombergAdria.com

 

Jedan od razloga za to je činjenica da papirom obično posečemo prst. U našim prstima se, objašnjavaju naučnici, nalazi najviše nervnih završetaka, pa je osećaj bola intenzivniji bez obzira na to što je reč o maloj povredi.

- Nervne završetke imamo po čitavom telu, ali na onim delovima tela koji prave fine pokrete i osetljivi su, kao što su recimo usne ili jagodice prstiju, ima ih više", kaže dr Hejli Goldbah za "Dejli mejl".

Još jedan razlog za bol je i to što papirom obično posečemo šaku, a šake koristimo sve vreme što znači da se ova sitna posekotina stalno ponovo "otvara".

BloombergAdria.com

 

I, treći razlog je papir. Iako deluje sasvim glatko, kad biste ivicu papira pogledali pod mikroskopom, videli biste da je nazubljena, kao testerica, tako da ni posekotina nije "čista" već nepravilna.

Uz to, mikroskopski tragovi materijala od kojeg je napravljen papir mogu da završe u ranici, podstičući zapaljenski proces. Zbog toga je važno da posekotinu operete koristeći mlaku vodu i malo sapuna.