Izvor:Foto: Jutjub printskrin/The Independent, Instagram/nikolarokvic

ČUDO U IZRAELU: Kako je poznati Srbin primio Blagodatni oganj

Izvor: Nportal

15.04.2023.

20:13

SVAKE godine na Veliku subotu u Jerusalimu se pali nestvoreni oganj, kao čudo Božije.

Blagodatni oganj je sišao u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnjeg. Patrijarh Jerusalimski Teofil Treći je izašao iz Kuvuklije, u kojoj se molio za snishodljivost ognja, i podelio ga ljudima u hramu.

Svečanoj ceremoniji danas je prisustvovao znatno manji broj ljudi, jer je izraelska policija, kao što je i bilo najavljeno, smanjila broj vernika kojima je danas, na Veliku subotu, bilo dozvoljeno prisustvo.

Prema navodima izraelske policije, broj vernika ove godine sveden je svega na 1.800 ljudi.  https://www.youtube.com/watch?v=ntKIk8oZkEA

Poređenja radi, prethodnih godina broj osoba koji je mogao da prisustvuje ceremoniji iznosio je 10.000. Nove mere, kako je rečeno, donete su zbog bezbednosti pravoslavaca, kao i muslimana i Jevreja koji tog dana proslavljaju svoje praznike.

I ranije je bilo "pravo čudo" ući u crkvu u Jerusalimu na Veliku subotu, a ovoga puta je taj podvig bio kudikamo teži.

Koliko je teško prisustvovati silasku Blagodatnog ognja svedoči i pevač Nikola Rokvić koji je lani bio na tom svetom mestu. On je snimak od prošle godine podelio i ove na Instagramu i još jednom napomenuo da je "čudo kako je uopšte prisustvovao" tom događaju. 

- Silazak Blagodatnog ognja u Jerusalimu na svaku Veliku subotu! Molitvom pravoslavnog patrijarha svake godine na Veliku subotu se spusti Blagodatni oganj, koji par minuta nema osobinu obične vatre i ne peče… Velika blagodat i radost! Veličanstven događaj kom sam prisustvovao prošle godine… Čudesno je bilo kako smo u opšte i uspeli da uđemo u crkvu… Drugom prilikom ću vam ispričati taj događaj!!! RADUJMO SE!!!