Izvor:Foto: Profimedia/SPC

SRBI DOBILI NOVOG SVETITELJA: Prvi iz Beograda nakon 5 vekova

Izvor: Nportal

22.05.2023.

13:13

U NEDELJU 21. maja 2023. godine, na svečanom činu kanonizacije Svetog sveštenomučenika Nedeljka Rakovičkog, verni narod grada Beograda sa sveštenstvom i arhijerejima naše Crkve imaće molitvenu radost da uznese molitve ovom svehvalnom sveštenomučeniku, koji nam svetli kao primer vrlinskog života, ispovedništva, podvižništva i neugasive revnosti za veru.

Ovo je prva kanonizicija neke ličnosti sa teritorije Beograda još od Srednjeg veka.

Sveti Sveštenomučenik Nedeljko Streličić mučenički je ubijen 1945. godine od strane komunista i ostao je gotovo u potpunosti zaboravljen više od pola veka. Sećanja na stradalnika Nedeljka čuvali su stanovnici i sveštenstvo Rakovice, mesto u kojem je ovaj sveštenomučenik proveo poslednje godine svog života. Zaslugom đakona Aleksandra Azdejkovića, osvetljena je istina o životu svetog sveštenomučenika, napisan je akatist, žitije, služba i oslikana ikona koja krasi rakovički hram svetih apostola Vartolomeja i Varnave.

Otac Nedeljko je bio pravi srpski sveštenik, veliki borac za pravoslavlje, protivnik konkordata i komunizma. Poznat kao dobar propovednik, tokom rata uvek je koristio situaciju da u propovedima hrabri narod. https://www.youtube.com/watch?v=AcXZWkPS5hc

(TV Hram)