KILOGRAM JAGNJETINE 40€ Cene pečenja u regionu otišle u nebesa
17.08.2023.
18:39
IAKO je dosta poskupela, pečena jagnjetina je još uvek jedna od najtraženijih delikatesa na slavljima u Hrvatskoj. Na praznik Velika Gospojina širom Hrvatske se od ranog jutra čekalo u redovima za porciju pečene jagnjetine i odojka. Najveća potražnja bila je u Dalmaciji.
U Sinju su posetioci čekali u redu od 08.00 sati ujutru kako bi kupili porciju pečenja. Prodavci su još prošle godine podignuli cenu za 15 odsto, a ove godine za još dodatnih 30 odsto za kilogram pečenja.
Tako su posetioci plaćali 40 evra za kilogram janjetine i 30 evra za prasetinu, prenose Nezavisne.
- Za razliku od prošle godine, kila pečenja je kod mene skuplja za 10 evra. Mislim da je kod svih više-manje isto. Ove godine su cene otišle u nebo, moramo i mi pronaći sredinu. Meso se ne vrti samo, struja je skuplja, a i drva. Ali ljudi se ne žale. Koliko sam doneo, toliko sam i prodao. Nije ostao ni jedan komadić - rekao je jedan od prodavaca u Sinju.
U Vrpolju kod Šibenika mirisi pečenja privlačili su posetioce koji su stvorili redove. Glavno pitanje nije bila cena, već da li je dobro pečeno. U vrpoljskoj pečenjari za praznik cena pečenja je bila kao i u Sinju, a u ponudi su imali glavu jagnjeta za dva evra i praseta za četiri.
U Dalmaciji se zbog velike popularnosti slave i dani jagnjetine. Na ostrvu Pagu u Mandrama održava se "Fešta jagnjetine". Martin Topali, vlasnik pokretne pečenjare u Bibinjama, u isto vreme može peći 18 jaganjaca ili prasića.
Na Veliku Gospojinu u Stankovcima ove je godine prodato 40 komada, za 30 evra kilogram janjetine i 20 prasića. Topali kaže kako su ljudi čekali u redu.
- Cilu godinu pečemo jagnjetinu i prasiće na različitim lokacijama. Ove sezone smo do sada prodali oko 300 komada. Za sada se ljudi ne žale na cenu. Često nam se desi da se čeka u redu i po pola sata za kilogram jagnjetine - rekao je Topali.
- Prodavali smo i na ostrvu Pag za 'Feštu jagnjetine'. Tamo sam prodao oko 55 komada jagnjetine, a cena joj je bila 35 evra. Moram priznati da najviše kupuju domaći, a u redu se pronađu i stranci koji žele probati ovaj delikates - dodaje Topali, prenosi Indeks.
(Nezavisne)
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".