Izvor:Foto: Profimedia

ERDOGAN JASAN: "Verujem da će Izrael biti osuđen za genocid"

Izvor: Tanjug

12.01.2024.

13:37

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da njegova zemlja dostavlja dokaze za slučaj koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) za genocid koji je navodno počinjen u Pojasu Gaze.

- Verujem da će Izrael biti osuđen. Verujemo u pravdu Međunarodnog suda pravde - rekao je Erdogan i dodao da će Turska nastaviti da pruža dokumenta, uglavnom vizuelna, o uticaja rata na Gazu, prenosi Rojters.

Izrael danas iznosi odgovor na optužbe koje je Južna Afrika juče iznela pred MSP u Hagu da izraelska ofanziva predstavlja genocid.

Južna Afrika je na otvaranju ročišta pred MSP navela da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

- Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid - rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim.

Izrael je ceo slučaj nazvao "apsurdnim" i optužio Južnu Afriku da igra ulogu "đavoljeg advokata" za Hamas.

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi izjavio je uoči saslušanja da Izrael "ostaje privržen međunarodnom pravu" i naglasio da su sve vojne akcije usmerene protiv Hamasa.

Očekuje se da će MSP doneti odluku o mogućim hitnim merama kasnije ovoga meseca, dok će odluka povodom optužbi za genocid biti doneta za nekoliko godina.

Odluke MSP su konačne i bez prava žalbe, ali sud nema načina da ih sprovede.

Ergogan osudio i napad na Hute

Turske predsednik osudio je američke i britanske udare na Hute u Jemenu kao nesrazmernu upotrebu sile i optužio ove dve zemlje da pokušavaju da pretvore Crveno more u "more krvi".

Obraćajući se novinarima u Istanbulu posle molitve petkom, Erdogan je rekao da Ankara dobija informacije sa različitih strana da snage Huta sprovode "uspešnu odbranu" protiv SAD i Britanije.

SAD i Britanija izvele su tokom noći vazdušne i pomorske napade na položaje Huta na više lokacija u Jemenu.

Američki zvaničnici saopštili su da su američki i britanski udari na Jemen imali za cilj vojne kapacitete Huta i da su nastojali da izbegnu kolateralnu štetu.