Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Jutarnji list

"HRVATSKI HITLER" HOSovac izgubio spor protiv Srpskog n.veća

Izvor: Tanjug

22.01.2024.

15:54

ZAGREBAČKI Opštinski krivični sud je u petak oslobodio Aleksandra Miloševića kao urednika i Tamaru Opačić kao novinarku protiv kojih je optužnicu podignuo Marko Skejo, nekadašnji komandant IX bojne HOS-a "Rafael Boban", u javnosti poznatiji kao čovek sa brkovima poput Hitlerovih.

Skejo je Miloševića i Opačićevu tužio tvrdeći da su ga urednik i novinarka u Biltenu Srpskog narodnog veća "Istorijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017.", objavljenom 2018. godine, oklevetali i uvredili pa mu time naneli štetu časti i ugledu.

Skeju je zasmetalo i što je jedinica HOS-a, kojom je komandovao, nazvana zloglasnom. Sud mu, međutim, nije dao za pravo pa će morati da plati troškove krivičnog postupka.

Poslednja rasprava u ovom postupku održana je u sredu kada je svedočio predsednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić. Rasprava je obeležena čestim prekidima i upozorenjima sudije Dubravke Čošić.

Advokat tužioca Davorin Karačić, koji je na sud došao sa značkom s prvim belim poljem na hrvatskom grbu, izbačen je iz sudnice jer nije prestajao da govori, iako mu je reč bila oduzeta.

Slično se na samom kraju rasprave ponašao i Skejo koji je želeo da pokaže nekakvu kapu koju je nosio u torbi pa je ustao i počeo da šeta po sudnici, vređajući prisutne.

BloombergAdria.com

 

Advokata odbrane Linu Budak nazvao je "Jugoslavenkom", a kad je ona na to upozorila sud, upitao je: "A nego šta si." Zbog takvog ponašanja sudija je pozvala pravosudnu policiju da reaguje.

Tonči Majić svedočio je o deložacijama iz tzv. vojnih stanova u Splitu 90-ih godina u kojima su učestvovali i pripadnici IX Bojne HOS-a. Ispričao je da su ga, kao aktivistu, stanari zvali na deložacije.

Nepoznati ljudi, obučeni u maskirne ili crne uniforme, nasilno su ulazili u stanove, uz pretnje oružjem izbacivali stanare, najčešće srpske nacionalnosti uključujući žene i decu, te zadržavali svu imovinu, tvrdeći da ona sada pripada Hrvatskoj vojsci. Tačan broj takvih slučajeva nije poznat, ali pretpostavka je da nije ispod hiljadu.

Što se tiče HOS-ovaca, Majić je kazao da zna da su oni "bili glavni u Poljičkoj ulici u Splitu". Zbog svog aktivističkog angažmana Majić je bio prebijan. Skejini advokati su na sudu želeli da ospore njegovu verodostojnost, tvrdnjom da je aktivista.

U raspravi je pokrenuto i pitanje HOS-a za koji je u Biltenu napisano da je bio zloglasan, što je pojašnjeno tvrdnjom da su nosili crne uniforme, ustaške simbole i to što su za dan osnivanja uzeli 10. april, kada je formirana NDH, tako da nije bilo sumnje ko ih je inspirisao.

BloombergAdria.com

 

Vesna Alaburić, advokat Tamare Opačić, naglasila je da samo ime jedinice nazvane po jednom od komandanata ustaške crne legije Rafaelu Bobanu dovoljno da bude ozloglašena, s obzirom na zločine počinjenje tokom Drugog svetskog rata. Posebno je ukazala na činjenicu da je u svakoj demokratskoj državi opravdani javni interes ukazati na veličanje zločinačkih režima koje karakterišu rasizam i diskriminacija.

Optužba je tražila da se na sudu pročitaju tekstovi Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića iz Novosti koji su, kako su kazali, "dokaz očigledne mržnje prema RH i hrvatskom narodu" kao i da se iz Novosti kao novine vidi da su "usmerene protiv RH i uglednih osoba u RH i pripadnika Katoličke crkve, a što je dokaz da se radi o mržnji i propagandi protiv RH". Sud, međutim, takav zahtev nije uvažio, piše danas portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Inače, zbog tekstova u Biltenu tužbe je najavilo deset osoba: uz Skeju, tu su Ivica Marijačić, Marko Jurič, Marko LJubić, Predrag Mišić – Peđa, Stevo Culej, Marko Perković Tompson i preminuli Zdravko Tomac, a podizanje su najavili bivši poslanik Anto Đapić i advokat Zvonimir Hodak. Neke tužbe sud je u startu odbacio, neki su odustali, dok je deo pravosnažno okončan, sve u korist SNV-a.

Osim Skeje, na sudu je još jedan postupak.