Izvor:Foto: Profimedia, Jutjub printskrin/RTL

HRVATSKI POP MUVAO ŽENE Nakon duhovnog sabiranja - novi posao

Izvor: Nportal

01.02.2024.

17:45

KATOLIČKI sveštenik Stjepan Šumanovac pre dve godine je optužen od strane meštana slanovskog mesta Sikirevci za neprimerno ponašanje nakon što je navodno zavodio lokalne žene.

Ovaj slučaj podelio je celu Hrvatsku nakon što je nadbiskup razrešio sveštenika kojeg je muž žene sa kojom se dopisivao uhvatio na delu, a sada je ponovo počela da se deli po društvenim mrežama. 

Naime, meštanin Sikirevaca Ivan Lepan uhvatio je svoju suprugu u dopisivanju sa sveštenikom, a tu neprimernu konverzaciju je prijavio nadbiskupu. 

- Dogodilo se to da sam počeo da sumnjam da se moja supruga dopisuje s nekim, a ubrzo sam saznao i ko je to. To je bio naš župnik. Flertovali su. Krivi su oboje, i on i moja supruga, ali mislim da je on više kriv jer je on moralna vertikala u selu i nije se smeo petljati u to. I zato sam to objavio javno - ispričao je tada suprug, a naknadno poručio i kako je zadovoljan time što sveštenik više nije župnik.

- Razriešenom župniku želim sve najbolje i lično protiv njega kao čoveka nemam ništa. Želim da dobro razmisli o svojim nečasnim postupcima, neka sam sa sobom raščisti želi li i dalje biti sveštenik. Verujem da će mu Bog u tome pomoći. Poručujem mu da sam uvek spreman za razgovor - istakao je ranije. 

Iako je razrešen zbog ovog skandala, sveštenik Stjepan Šumanovac je tokom prošle godine ponovno dobio svoju župu, pisao je portal Brodska stvarnost, a ovu vest preneli su mnogi hvatski mediji.

Šumanovac je krajem oktobra 2022. godine razrešen službe župnika Župe Svetog Nikole u Sikirevcima i neko vreme je proveo na ostrvu Pašman u manastiru Benediktinaca gde je bio poslat na duhovno sabiranje. Tamo je mesec dana radio, molio i razgovarao s duhovnikom, pisao je svojevremeno Net.hr.

Nakon razrešenja i duhovnog sabiranja, ovaj sveštenik je dobio novu župu, što je izazvalo različite komentare, pisao je ATVBL.

Stjepan Šumanovac u Selcima je Đakovačkim, u župi kojom upravlja u odsutnosti župnika. O događajima u staroj župi govorio je samo jedno.

- Ono što se dogodilo sa mnom kao sveštenikom i kao čovekom ja mogu reći iskreno da mi je žao - rekao je Šumanovac i dodao:

- Znam šta sam sve prošao, šta sad još prolazim i ono što sam prolazio u tom duhovnom sabiranju. Znam koliko to ima težinu za moj život - kazao je tada Šumanovac.

O kojem je, kako kaže, dobro razmislio.

- Suočio sam se sa sobom, s Bogom – to mi je najvažnije, ja Bogu odgovaram. Je li tako? Bogu odgovaram i nekako želim dalje pomirbeno, s oprostom pomirbeno znači nastaviti svoj život - istakao je Šumanovac.

S krstom koji nosi želi i dalje kao sveštenik da služi Bogu i ljudima. Meštani Selaca Đakovačkih imali su podeljeno mišljenje o dolasku ovog sveštenika u njihovu županiju.

- Dobro nam došao, valjda će biti dobar, nadajmo se. Znate priču koja je iza njega? To je prošlost - rekla je jedna meštanka, dok je muškarac iz ovog mesta bio oprezan, uz dozu humora.

- Ja kažem svojoj ženi, nemoj izlaziti napolje - rekao je uz osmeh jedan od meštana za hrvatski RTL.