Izvor:Foto: Darko Dozet, ATA images

Zašto se Gaga Nikolić ODREKAO HONORARA za "Selo gori"?

Izvor: Nportal

12.03.2024.

11:52

DRAGAN Nikolić, jedan od najvećih i najvoljenijih dramskih umetnika bivše Jugoslavije, preminuo je na jučerašnji dan pre tačno osam godina, u 72. godini, nakon duge borbe sa opakom bolešću.

Velikan srpskog glumišta filmsku karijeru otpočeo je davne 1964. manjom ulogom u filmu "Pravo stanje stvari".

BloombergAdria.com

Od tada pa sve do smrti Gaga Nikolić udahnuo je život kultnim herojima, među kojima su DŽimi Barka, legendarni Flojd, simpatični Prle, šarmer Popaj, divlji Vlah-Alija i gradski vitez Urke.Đ

U bogatoj karijeri bio je deo ekipe najgledanije srpske serije u istoriji "Selo gori, a baba se češlja", a njenog tvorca Radoša Bajića za sudiju Žotu vežu samo najlepše uspomene.

BloombergAdria.com

- Koliko je veliki glumac bio Dragan Nikolić, suvišno je govoriti. A koliko je bio veliki čovek i profesionalac, svedoči jedan događaj sa snimanja "Sela gori". Za jednu scenu koju smo snimali u selu Bogdanje, zbog koje je doputovao, a koju nismo uspeli da snimimo, proveo je ceo dan na setu, spreman i našminkan. Pojavio se samo u nekom totalu u jednom kadru... Kad se te večeri presvlačio u garderobi, tražio je da dođe vođa snimanja, kome je diskretno rekao: "Nismo snimili scenu, molim da stavite u dnevni izveštaj da produkcija ne treba da mi plati današnji dan." To je bio jedinstveni i neponovljivi Dragan Nikolić, prema čijem liku i delu gajim ogromno poštovanje - kaže Bajić za Kurir.

U popularnu seriju Dragan Nikolić je stigao kao zamena za Bogdana Diklića.

BloombergAdria.com

- Odbili su me neki glumci. Na primer, imao sam veliku želju da u seriji igraju moji drugovi i klasići koji su danas veliki glumci Bogdan Diklić i Lazar Ristovski, ali oni nisu bili zainteresovani. Kasnije je čuveni Dragan Nikolić prihvatio da igra ulogu Žote, koju Dik nije hteo, a kada je "Selo gori" krenulo da hara, zvao me je Lazar i zamolio da mu napišem ulogu, što sam sa zadovoljstvom i učinio - ispričao je Bajić svojevremeno gostujući u emisiji "Sceniranje" na Kurir televiziji.

Dragan Nikolić Gaga i Milena Dravić proveli su zajedno u braku punih 45 godina. Oboje su sahranjeni u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sećanje na poznati par čuva Verica Dravić.