Izvor:Foto: Profimedia

OPREZ: Kako se pravilno PERE voće i povrće?

Izvor: Nportal

13.05.2024.

21:49

Evo efikasnih načina!

Da li su ove vrste povrća i voće zdrave?

Da! Ali samo pod uslovom da ih pre jela očistite od hemijskih aditiva, fiksativa, konzervansa i drugih sastojaka kojima su prskane kako bi izgledale lepo i ne bi se pokvarile u transportu. Evo efikasnih načina!

Većinu vrsta povrća (npr. zelena salata, paradajz, krastavci, rotkvice) i voća (šljive, kruške) je dovoljno da potopite u dva rastvora na nekoliko minuta: prvo kiseli, zatim alkalni rastvor, da bi se oslobodeil štetnih materija. Pripremite dve posude. Sipajte vodu u prvu sa jabukovim sirćetom (pola čaše sirćeta na litar vode), u drugu sipajte i dodajte dve kašičice sode na litar vode.

BloombergAdria.com

Pripremljeno povrće i voće stavite pet minuta u "kiselu kupku". Zatim temeljno isperite tekućom vodom i zatim ih držite u alkalnom rastvoru još pet minuta. Isperite još jednom čistom vodom. Završeno!

Poznato je da se većina vitamina nalazi ispod kore voća, na primer jabuke. Kora je zdrava i zbog toga što je pektin sadržan u njoj prirodni je izvor vlakana. Ali jabuke sa korom možete jesti samo ako su iz vašeg voćnjaka. Sjajne jabuke koje dugo stoje u hipermarketima imaju sjajnu koru jer su prskane raznim uljima i voskovima.

Dakle, pre nego što počnete da uživate u jabuci sa koricom, uronite je u posudu ključale vode. Pogledajte šta će se desiti! Voda će postati mutna, na njoj možete videti masne žute naslage. Koristite sunđer ili rukavicu da operete povrće vodom.

BloombergAdria.com

Banane, ananas, pomorandže i drugi agrumi koji su nam došli iz tropskih zemalja takođe treba potopiti u ključalu i rashlađenu vodu. Ali to možda nije dovoljno za uklanjanje toksičnih supstanci iz kožice. Zbog toga ih očistite četkom i dobro isperite pod jakim mlazom vode.

Jagode su još jedno omiljeno letnje voće, ali često su tretirane pesticidima i drugim hemikalijama tokom uzgoja. Iako su ove hemikalije obično prisutne u sigurnim količinama, neki ljudi preferiraju dodatni korak u čišćenju voća radi uklanjanja potencijalnih ostataka. Jedna od prirodnih metoda za čišćenje jagoda je upotreba rastvora sode bikarbone.

Povrće se ne sme čuvati u foliji, jer se sadržaj štetnih nitrita u njima povećava bez vazduha. Ali šta učiniti ako se brokoli ili krastavac prodaje gotovo uvek u takvoj "odeći"?

Odvojite ih od folije i stavite na petnaest minuta na toplo mesto. Veliki deo toksina bi onda trebalo da "ispari". A onda ide postupak – kisela i alkalna kupka!

(Ženski magazin)