Izvor:Foto: Printskrin RTS, Jutjub printskrin/Sjećanje na Srpsku Krajinu, Zoran Jovanović, Profimedia

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini

Izvor: Nportal

25.06.2024.

16:55

FUDBALERE Hrvatske nekoliko sekundi delilo je od osmine finala Evropskog prvenstva koje se ove godine održava u Nemačkoj, ali se onda sve raspalo u osmom minutu nadoknade.

Za igrača utakmice proglašen je kapiten "vatrenih" Luka Modrić, as Real Madrida i strelac jedinog pogotka za reprezentaciju Hrvatske na ovom meču. Mogao je Modrić da bude tragičar utakmice jer je samo minut pre postignutog gola promašio penal u 54. minutu utakmice.

Naime, nakon igranja rukom u kaznenom prostoru Italijana, glavni sudija meča je nakon pregledavanja VAR snimka odlučio da pokaže na belu tačku. Modrić je preuzeo odgovornost, šutirao u donji desni ugao, ali je golman "azura" Đanluiđi Donaruma uspeo da zaustavi ovaj udarac.

Evrogol Matije Zakanjija u osmom minutu nadoknade doneo je neverovatno slavlje "azurima" i gotovo izvesno izbacio "vatrene" sa takmičenja.

Tokom uvoda meča hrvatski navijači razvili su na svojoj tribini transparent koji veliča etničko čišćenje Srba. 

“Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja” – reči su Andrije Matijaša Pauka, za hrvate "legendarnog zapovednika" Oklopno-mehanizovane bojne 4. gardijske brigade, koji je učestvovao u brojnim akcijama koje su prethodile zločinačkom poduhvatu, "Oluja".

Matijaš je, inače, te 1995, neposredno posle etničkog čišćenja Srba sa teritorije današnje Republike Hrvatske, poginuo 9. oktobra pre napada na Mrkonjić Grad.

BloombergAdria.com

 

Inače, kapiten reprezentacije Luka Modrić je često za strane listove isticao porodičnu tragediju i stradanje njegovog dede u građanskom ratu, međutim, za drugu stranu porodice se ne pominje da je takođe stradala u ratovima, kako ovom poslednjem prilikom raspada Jugoslavije, tako i u Drugom svetskom ratu od ruku ustaša.

Modrićev otac je Stipe, a majka mu se zove Radojka. NJeno devojačko prezime je Dopuđ, a prvih godina života živeo je u Dalmaciji, kod Obrovca. NJegova majka je takođe iz ovih krajeva.

Majka mu je poreklom Srpkinja, međutim, udala se u katoličkoj crkvi. Rodom je iz Kruševa, sela nedaleko od Obrovca. Upravo je porodica Dopuđ izgubila mnogo u građanskom ratu, a ni Drugi svetski rat ih nije zaobišao.

BloombergAdria.com

 

Na spisku žrtava logora u Jasenovcu se nalaze najmanje tri člana porodice Dopuđ - Anica, Simica i Božo. Takođe, u "Oluji" 1995. godine, majčina kuća u Kruševu je zapaljena.

Ovo prezime se pojavljuje i u svedočenju u Haškom tribunalu protiv Gotovine. Bliski rođak Radojke Dopuđ je Jovo iz Kruševa koji je bio major u Vojsci Republike Srpske Krajine i komandant 4. lake pešadijske brigade 7. severnodalmatinskog korpusa.

BloombergAdria.com

On je preminuo u Beogradu 2017. godine, a njegovo rodno Kruševo, selo u kojem je rođena i Lukina majka, bilo je tokom rata u sastavu Republike Srpske Krajine.

Upravo je Jovo Dopuđ svedočio protiv Gotovine, govorivši o tome da su Srbi Krajinu napustili zbog granatiranja civilnih ciljeva, a da je naređenje izdao upravo Ante Gotovina.

Jovu je sa sudom za ratne zločine povezala organizacija “Veritas” i njen predsednik Savo Štrbac koji je naveo da je bilo teško ubediti Dopuđa da se pojavi u svojstvu svedoka.

- Prvo je pristao, a onda je rekao da ne može da svedoči. Kad sam ga pitao zašto, odgovorio mi je da ima sestru koja se udala za Hrvata i živi u Hrvatskoj, da ima i nećake. Rekao je da ih voli kao svoju decu i da nikada ne bi sebi oprostio ako bi im svojim svedočenjem napravio probleme. Dugo su trajali pregovori o njegovom svedočenju, ali je na kraju otišao u Hag, a čim je sleteo u Beograd, pozvao me je i rekao da oseća da je skinuo ogroman teret sa srca - govorio je Štrbac u jednom intervjuu.

BloombergAdria.com

 

Sa druge strane, Lukin deda Luka je ubijen u decembru 1991. godine u blizini svoje kuće u Modrićima. Tužilaštvo u Splitu saopštilo je početkom ove godine da je podiglo optužnicu protiv 63-godišnjeg bivšeg pripadnika srpskih paravojnih jedinica zbog ubistva više civila u mestu Zaton Obrovački u decembru 1991. a mediji navode da je među ubijenima deda fudbalera Luke Modrića. Fudbaler je govorio u intervjuima da su mu dedu ubili "četnici".

Iako su Hrvati nezadovoljni nakon jučerašnjeg nerešenog rezultata, "vatreni" su i dalje u igri za prolaz u narednu rundu takmičenja. Matematika ih i dalje drži živima, a evo šta treba da se poklopi kako bi ekipa Zlatka Dalića prošla dalje: