Izvor:Foto: Profimedia/Justin Ng/UPPA/Avalon

DOČEKIVAO I TRAMPA I BAJDENA: Premijeri odlaze, Lari ostaje

Izvor: Nportal

06.07.2024.

09:16

U DAUNING strit broj 10 uselio se novi premijer Kir Starmer nakon izbora u Velikoj Britaniji, ali postoji i jedan stanovnik koji ne ide nikuda.

Mačak Lari, zvanično poznat kao gospodar miševa (Chief Mouser) u kabinetu britanskog premijera, u broju 10 je više od jedne decenije, i ispratio je pet premijera, otkada ga je usvojio Dejvid Kameron 2011. godine kako bi rešio krizu sa miševima u zgradi.

Kako mediji pišu, Lari bi mogao da dobije i društvo, s obzirom na to da Starmer već ima mačku po imenu "DŽodžo" (JoJo).

Ovaj 17-godišnjak je u noći velikih promena u Velikoj Britaniji viđen kako prolazi oko čuvenih crnih vrata - kancelarije koju će sada deliti sa svojim šestim premijerom, prenosi Tanjug.

Larijeve svakodnevne aktivnosti u zvaničnoj rezidenciji premijera, prema svedočenju članova vlade, podrazumevaju pozdravljanje gostiju, proveravanje bezbednosne zaštite i testiranje starinskog nameštaja kao podloge za kvalitetnu dremku.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Lari je takođe ignorisao mnoga poznata lica koja su posećivali njegovo prebivalište, uključujući bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Tokom posete predsednika DŽoa Bajdena 2023. godine, Larija je sa omiljenog mesta uklonio član tima iz Dauning strita.

Mačak je tokom godina izazvao i niz "incidenata" sa međunarodnim liderima. Lari je 2019. godine dospeo na naslovne strane kad se isprečio ispred limuzine tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa i odbio da se pomeri.

Takođe je imao žestoko rivalstvo sa crno-belim mačkom Palmerstonom koji je služio kao glavni mišolovac u obližnjem ministarstvu spoljnih poslova i komonvelta do "penzionisanja" 2020. godine.

AP navodi i da se Lari polako sprema za penziju.

Larijeva otpornost i marljivost u njegovoj ulozi doneli su mu mesto u srcima nacije kao miljenika Britanije, vrhunskog mačka najpoznatije ulice, javlja RTS.

Izvori iz Dauning strita su ga opisali kao „dobrog lovca“ koji ima odličan "lovački instinkt“. Godinu dana nakon njegovog udomljavanja, iz lokalne službe za spasavanje životinja Battersea Dogs & Cats Home istakli su da je Larijev publicitet rezultirao povećanjem usvajanja mačaka za čak 15 odsto.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Ubrzo nakon što je doveden u Dauning strit, u štampi je kružila priča u kojoj se navodi da je Lari izgubljena mačka i da je prvobitni vlasnik započeo kampanju da ga vrati. Međutim, kasnije je otkriveno da je priča bila prevara.

Lari se na početku i nije baš pokazao kao vrsan lovac te je u britanskoj tabloidnoj štampio dobio nadimak "Lenji Lari". Svoje prvo poznato ubistvo miša, izvršio je 22. aprila 2011. Krajem avgusta 2012. Lari je izvršio svoj prvi javni lov, ispustivši svoj plen na travnjak ispred broja 10.

BloombergAdria.com

 

Britanski mediji pisali su da tadašnji premijer Dejvid Kameron zapravo ne voli mačke, nego da mu ljubimac služio kao rekvizit za odnose s javnošću. Ipak, Kameron je sve to negirao na svom Tviter nalogu kada je poručio da su se on i Lari slagali "savršeno dobro".

U septembru 2023, britanski The Sun je izvestio da je Lari već neko vreme bio lošeg zdravlja i da se osoblje Dauning strita priprema za njegovu smrt. Ipak, saopštenje iz Dauning strita demantuje ovo i opisuje Larija kao „srećnog i zdravog. Inače, istraživanja su pokazala da sterilisana kućna mačka, koja se zdravo hrani i ima svu potrebnu negu, može živeti i više od 20 godina. Ipak, podaci pokazuju da je prosečni životni vek kućne mačke 16,8 godina.

BloombergAdria.com

 

Interesantno, uoči opštih izbora održanih u julu 2024., istraživanje javnog mnjenja  Ipsos-a pokazalo je da je Lari imao viši rejting (44%) i neto naklonost (40%) nego tadašnji premijer Riši Sunak (22% i –36%) i lider laburista i novi premijer Velike Britanije Kir Starmer (34% i -7%).

BONUS VIDEO: