Izvor:Foto: Tanjug/AP

SUKOB PRE UPOZNAVANJA: Ko je žena novog britanskog premijera

Izvor: Nportal

06.07.2024.

11:37

VIKTORIJA Starmer, supruga novog premijera Velike Britanije, prilično je drska i samuverena žena.

Iako je javnost bolje upoznala Kira Starmera kroz niz emotivnih TV i novinskih članaka, mnogo manje se zna o gospođi Starmer, jer se drži dalje od javnosti.

Ono što se zna jeste da radi u javnoj zdravstvenoj službi, da mediji jedva uspevaju da je fotografišu, kao i da se nije previše bavila političkom karijerom svog supruga. Redak izuzetak bio je kada se pridružila svom mužu na bini na godišnjoj konferenciji stranke 2023. godine, obukavši crvenu haljinu u laburističkim bojama.

​Rođena je kao Viktorija Aleksander u Londonu, a ona se toliko trudi da se ne eksponira da nije poznato je li došla na svet 1973. ili 1974. NJen otac Bernard bio je ekonomista rođen u jevrejskoj porodici koja je na Ostrvo stigla tokom Drugog svetskog rata, a njena majka Barbara bila je Engleskinja, lekarka i prešla je u judaizam zbog udaje. Pored Viktorije, porodica je dobila i ćerku DŽudit.

Odrasla je u severnom delu Londona, nedaleko od mesta gde trenutno živi sa porodicom. Pohađala je Čening školu pre nego što je upisala studije prava i sociologije na Univerzitetu u Kardifu. Još tokom studentskih dana uključila se u studentsku politiku, postavši predsednica studentske unije 1994. godine.

BloombergAdria.com

 

U intervjuu za studentske novine, rekla je da je njen glavni prioritet kampanja protiv smanjenja studentskih stipendija.

Gospođa Starmer je radila kao advokatica kada se upoznala sa svojim budućim suprugom dok je on radio kao advokat u advokatskoj kancelariji Dauti Strit početkom 2000-ih, pre nego što je postao direktor javnih tužilaca.

Otkako se udala, Viktorija radi za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS), u oblasti zdravlja na radu, a mediji pišu da planira da nastavi da se bavi svojim poslom iako je njen muž postao premijer, prenosi Glosi.

BloombergAdria.com

 

Incident pre upoznavanja

Opisujući njihov prvi susret Kir je u razgovoru sa Pirs Morganom rekao: "Bio sam u sudnici i ceo proces je zavisio od toga da li su dokumenti tačni. Pitao sam kolege ko je zapravo sastavio te dokumente, rekli su da se radi o ženi po imenu Viktorija, pa sam rekao: dajte mi je na telefon", prenosi Mondo.

Ona je odgovarala na pitanja u vezi dokumenata i pre nego što je spustila slušalicu, čuo je kako izgovara: "Ko on je*eno misli da je?".

Uprkos teškim počecima, njihov odnos je procvetao nakon prvog sastanka u pabu u severnom Londonu.

BloombergAdria.com

 

U razgovoru sa svojim biografom Tomom Boldvinom, Kir ju je opisao kao „prizemljenu, drsku, duhovitu, uličnu – a takođe i krajnje prelepu“.

Zaprosio je samo nekoliko meseci kasnije na odmoru u Grčkoj.

- Zar nam neće trebati prsten, Kir? - bio je njen prizeman odgovor, a par se venčao 2007. godine na imanju u Eseksu.

Par ima dvoje dece tinejdžerskog uzrasta, oboje odgajaju u duhu judaizma, a javnosti nisu poznata njihova imena jer se Starmeri trude da im zaštite privatnost. 

BloombergAdria.com