Izvor:FOTO: Jutjub/Printskrin/Ivan Jovanović

BILO MU JE OMILJENO MESTO: Pogledajte Titov letnjikovac (FOTO)

Izvor: Nportal

09.07.2024.

18:16

Do 1960-ih, Brioni su postali letnjikovac predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita

Mesto gde je doživotni predsednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, često pronalazi beg jeste predivni kompleks koji se sastoji od dva veća i jedanaest manjih ostrva, bogatih prirodnim lepotama, kristalno čistim morem, bogatom florom i faunom, kao i kulturno-istorijskim nasleđem koje datira još iz rimskih vremena. Brioni su 1983. godine proglašeni Nacionalnim parkom i dostupni su javnosti.

Prirodne lepote i istorijski značaj Briona

Brioni su poznati po svojim prirodnim lepotama i istorijskim znamenitostima. Na ostrvima se nalaze sačuvane građevine iz različitih perioda istorije, od rimske palate, preko srednjovekovnih crkava i kapela, do vila i hotela iz 20. veka. Ostrva su bila naseljena još u kamenom dobu, a u 20. veku postaju prestižno letovalište evropske aristokratije. Austrougarski biznismen Paul Kupelvizer kupio je ostrva početkom 20. veka i pretvorio ih u luksuzno odmaralište. Do 1960-ih, Brioni su postali letnjikovac predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita.

Titova vila na Brionima

Tito je provodio veliki deo vremena na Brionima, ponekad i do šest meseci godišnje. NJegova najpoznatija rezidencija bila je Vila "Jadranka" na najvećem ostrvu, Veliki Brion. U ovoj vili Tito je ugostio mnoge svetske lidere i poznate ličnosti iz umetnosti, nauke i politike. Među njegovim gostima bio je i etiopski car Hajle Selasije, prvi visoki gost koji je posetio maršala u ovom nesvakidašnjem ambijentu. Tito je ovde ugostio i čuvenu glumicu Sofiju Loren.

Safari park i botanički vrt

Brioni su dom mnogim egzotičnim biljnim i životinjskim vrstama koje je Tito lično donosio sa svojih putovanja po svetu. Safari park je jedna od glavnih atrakcija, gde posetioci mogu videti različite životinjske vrste, uključujući indijsku slonicu Lanku, koju je Titu poklonila indijska premijerka Indira Gandi. Ostrva su krajem 19. i tokom 20. veka bila mesto gde su dopremane životinje koje su dalje kupovali evropski zoološki vrtovi.

Titov bioskop

Tito je na Brionima imao i privatni bioskop na otvorenom, gde je gledao filmove sa Pulskog filmskog festivala. U društvu Ričarda Bartona gledao je epsku priču o partizanima - "Sutjeska". Brioni su bili mesto gde su se igrali golf i polo, što dodatno svedoči o luksuznom načinu života na ostrvima.

Brioni danas

Iako je Tito preminuo 1980. godine, njegovo omiljeno odmaralište i danas privlači posetioce iz celog sveta. Nacionalni park Brioni otvoren je za javnost, gde turisti mogu uživati u prirodnim lepotama, upoznati se sa istorijom ostrva i posetiti Titov muzej. Posebnu atrakciju predstavlja beli papagaj Koki koji priča. Brione je moguće obići i turističkim vozom uz pratnju vodiča, a za one koji žele luksuznije iskustvo, tu je kadilak koji je Titu poklonila jugoslovenska dijaspora u Kanadi, dostupan za iznajmljivanje.

Brioni su, dakle, više od samo prelepog arhipelaga - oni su skup istorijskih podataka o jednom vremenu, načinu života i događajima koji se i danas prepričavaju.

(Espres)