Izvor:Foto: SPC, Profimedia

DANAS SLAVIMO SVETOG APOSTOLA AKILU: Običaj je strog

Izvor: Nportal

27.07.2024.

07:46

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog apostola Akilu.

Akila, Jevrejin poreklom sa Ponta, živeo je u Rimu sa suprugom Priskilom, odakle ga je car Klaudije proterao 52. godine i nastanio se u Korintu.

Tamo je sreo apostola Pavla, koji je njega i njegovu ženu krstio i uveo u hrišćanstvo. U svojoj Poslanici Korinćanima, koju je napisao u Efesu, apostol Pavle na kraju kaže: Pozdravljaju vas mnoge Akile i Priskile sa svojom pomesnom crkvom (Kor 16, 9). Posle smrti cara Klaudija, Jevrejima bi bilo dozvoljeno da se vrate u Italiju, a Akvila i Priskila su se vratile u Rim.

Pišući poslanicu Rimljanima iz Korinta, apostol Pavle pozdravlja svoje stare prijatelje i saradnike: pozdravite Priskilu i Akilu, pomoćnike moje u Hristu Isusu, koji su položili vratove za dušu moju, kojima zahvaljujem ne samo meni, nego takođe sve paganske crkve, i njihova matična crkva (Rim. 16, 3–4).

Kasnije ponovo vidimo Akilu u Efesu, gde radi zajedno sa Svetim Timotejem.

Okovan u Rimu, Pavle piše Timoteju u Efesu: pozdravite Priskilu i Akvilu (Druga Timoteju 4, 19).

Za vreme progona cara Nerona povukao se u Efes gde je zajedno sa svojom ženom Priskilom propovedao Jevanđelje, gde su obojica stradali kao mučenici.

Običaj kaže kažu da svi treba da izgovore molitvu apostolu,  jer se veruje da ćete tako oterati nesreću i dobiti oproštaj od grehova.

Tropar

Sveti apostole Akilo, moli Milostivog Boga da podari oproštenje sagrešenja dušama našim.