Izvor:Foto: Profimedia, Shutterstock

MOGAO BI DA IZBIJE 3.SVETSKI RAT: Tramp upozorio Netanijahua

Izvor: Tanjug

27.07.2024.

12:06

REPUBLIKANSKI kandidat na predstojećim izborima i bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je tokom susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da će, ako on ne pobedi na izborima u novembru, na Bliskom istoku doći do velikog sukoba, kao i da bi potencijalno mogao da izbije “treći svetski rat”.

Tramp se sastao sa Netanijahuom u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, dan posle susreta izraelskog premijera sa predsednikom SAD DŽozefom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris, prenosi danas portal The Hill.

- Ako mi pobedimo, biće vrlo jednostavno. Sve će se rešiti i to veoma brzo - rekao je Tramp na početku sastanka sa Netanijahuom.

On je dodao da će se u suprotnom desiti veliki sukob na Bliskom istoku, a možda i treći svetski rat.

- Upravo sada ste bliže trećem svetskom ratu nego ikada pre od završetka Drugog svetskog rata, a to je zato što našu zemlju vode nekompetentni ljudi - rekao je Tramp.

On je i ranije izjavljivao da je svet na ivici novog sukoba zbog borbi na Bliskom istoku između Hamasa i Izraela, kao i napada Rusije na Ukrajinu.

Tramp je povremeno kritički govorio o Netanijahuu nakon napada Izraela na Gazu 7. oktobra prošle godine, ali je u najnovijem susretu sa njim nastojao da naglasi podršku Izraelu, navodeći kao primer odluku svoje administracije da preseli američku ambasadu u Jerusalim, kao i da se povuče iz nuklearnog dogovora sa Iranom i uvede sankcijetoj zemlji, navodi portal.