Izvor:Foto: Profimedia, Gugl mape printskrin

STRAH OD ODMAZDE: SAD rasporedile lovce na Bliskom istoku

Izvor: Nportal

09.08.2024.

19:10

RANIJE ove nedelje, sedam Amerikanaca je ranjeno u raketnom napadu na vojnu bazu u Iraku, napadu koji je Vašington pripisao proiranskoj grupi.

Američka vojska saopštila je da su lovački avioni F-22 Raptor stigli na Bliski istok, usred porasta tenzija u regionu i priprema za moguću odmazdu Irana i njegovih saveznika protiv Izraela.

Ovo raspoređivanje je deo „prilagođavanja položaja američkih snaga u regionu” kako bi se „odgovorile na pretnje koje predstavljaju Iran i proiranske grupe”, saopštila je Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM), ne precizirajući gde su tačno poslati ovi avioni.

Prošle nedelje je američka vojska najavila jačanje svog vojnog prisustva u regionu, slanjem više ratnih brodova i dodatnih borbenih aviona.

BloombergAdria.com

Ranije ove nedelje, sedam Amerikanaca je ranjeno u raketnom napadu na vojnu bazu u Iraku, napadu koji je Vašington pripisao proiranskoj grupi.

Ovaj napad je usledio nekoliko dana nakon što su četiri iračka proiranska borca ubijena u američkom vazdušnom napadu.

Iran i njegovi saveznici u Libanu, Iraku i Jemenu, zapretili su Izraelu oružanom odmazdom posle ubistva vođe palestinske grupe Hamas Ismaila Hanija 31. jula u napadu u Teheranu koji se pripisuje Izraelu, kao i napad na komandanta Hezbolaha Fuada Šukra, ubijenog u izraelskom napadu u blizini Bejruta dan ranije.

Izrael nije zvanično komentarisao smrt Ismaila Hanije, koga je zamenio Jahja Sinvar, novi lider Hamasa u Pojasu Gaze.

Izrael optužuje Sinvara da je organizovao napad Hamasa 7. oktobra na zajednice na jugu Izraela, u kojem je poginulo 1.198 ljudi, većinom civili, prema zvaničnim izraelskim podacima koje je prikupio AFP.

F-22 Raptor

F-22 Raptor je višenamenski lovac pete generacije koji su razvili Lokhid Martin, Boing i DŽeneral Dinamiks.

Glavni zadaci F-22 su borba protiv neprijateljske avijacije, pokrivanje trupa i pozadinskih objekata od vazdušnih udara i suzbijanje neprijateljskog vazdušnog izviđanja. Sposoban da služi 24 sata, u svim vremenskim uslovima.

F-22 Raptor je prvi lovac pete generacije u službi američkog vazduhoplovstva, po mnogima daleko ispred svog vremena.

BloombergAdria.com

F-22 je započeo život kao jednostavan lovac za nadmoć u vazduhu. Međutim, od svog nastanka ovoj letelici nije pretila velika vazdušna opasnost od lovaca iz drugih zemalja.

Kasnije je evoluirao u višenamenski lovac kako su mu dodate mogućnosti za različite vrste udara. Proizveden je u ukupno 195 primeraka (8 testnih i 187 proizvodnih aviona).

(Kurir/Oruzjeonline)