Konzervirano voće - zdravo ili ne? Rezultati istraživanja
17.08.2024.
14:35
Da li ste se ikada zapitali da li je posezanje za konzervom breskve ili ananasa dobar izbor za vaše zdravlje?
Ovde možete saznati o zdravstvenim prednostima konzerviranog voća, ali i uobičajenim zabludama, a mi ćemo vam pružiti praktične savete za uključivanje konzerviranog voća u zdravu ishranu.
Da li ste znali da se konzervirano voće bere u vrhunskoj zrelosti, a zatim se konzervira u roku od nekoliko sati? Ovo pomaže da se osigura da zadrže svoju vrhunsku ishranu i ukus kad god ste spremni da uživate u njima. Pošto su upakovane na vrhuncu svežine, možete nastaviti da jedete te sočne letnje breskve tokom cele godine!
Baš kao i sveže i smrznuto voće, konzervirano voće je odličan izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su vlakna, vitamini i minerali. Prema krovnom pregledu iz 2019. objavljenom u Međunarodnom časopisu za nauku o hrani i ishrani, voće i povrće podržavaju naše ukupno zdravlje i pomažu u smanjenju rizika od određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i rak.
LeBlank čak ukazuje na nedavnu recenziju iz 2020. objavljenu u Nutrients koja je otkrila da povećanje unosa voća i povrća (uključujući voće u konzervi) može promovisati bolje mentalno zdravlje.
Studija je pokazala da veliki unos ovih proizvoda može podstaći veći optimizam, manje stresa i manje simptoma depresije. Međutim, pošto su studije u ovom pregledu koristile različite metode, poređenje njihovih rezultata nije uvek jednostavno i potrebno je više istraživanja da bi se razjasnila veza.