Izvor:Foto: Vikipedija, Profimedia

CRKVENI KALENDAR ZA SEPTEMBAR 2024: Ovo su najvažniji datumi

Izvor: Nportal

01.09.2024.

09:51

DONOSIMO vam detaljan crkveni kalendar za septembar 2024. godine. U septembru nas očekuju veliki praznik, rođene Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Mala Gospojina.

Crkveni kalendar za septembar mesec.

Sveti mučenik Agatonik

Srpska pravoslavna crkva i vernici 4. septembra obeležavaju Svetog Agatonika, mučenika koji je zbog hrišćanske vere koju je javno ispovedao, kažnjen odsecanjem glave 304. godine. Narod kaže da na dan Svetog Agatonika "valja" trgovati, pa se i po vašarima okupi veliki broj kupaca i prodavaca sa raznom robom. Veruje se da je ovo vreme za susrete i obnovu prijateljstva kako bi svi u miru i blagostanju ušli u zimu.

Sveti mučenici Adrijan i Natalija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 8. septembra slave Svete mučenike Adrijana i Nataliju. Sveti mučenici Adrijan i Natalija bili su muž i žena, oboje plemenitog i bogatog roda iz Nikomidije. Adrijan je bio načelnik u vojvodstvu i neznabožac, dok je Natalija bila potajna hrišćanka. Oboje su bili mladi, a pre mučeništva živeli su 13 meseci u braku.

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Srpska pravoslavna crkva i vernici 11. septembra obeležavaju Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Dan Usekovanja hrišćani provode u molitvi, uzdržavanju i strogom postu. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer je to boja prolivene krvi. Toga dana nema nikakvog slavlja, niti se u ruke uzima nož, u znak sećanja na stradanje Jovanovo.

Prenos moštiju Svetog Aleksandra Nevskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici 12. septembra obeležavaju praznik Prenos moštiju svetog Aleksandra Nevskog. O čudima Aleksandra Nevskog postoje mnoge legende. Zato se veruje da svako ko ima nekog bolesnog ili "slabog" u porodici, mora ujutru otići u crkvu, upaliti sveću i pomoliti se ovom čudotvorcu, a da će on svakome ko mu se iskrenom molitvom obrati, pomoći.

Prepodobni Simeon Stolpnik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 15. septembra obeležavaju dan posvećen Svetom Simeonu Stolpniku. Smatra se prvim stolpnikom u hrišćanstvu i velikim čudotvorcem. SPC isti dan obeležava i početak nove crkvene godine. U istoriji hrišćanstva, godinu treba početi u septembru u slavu Svetog cara Konstantina, rođenog u Nišu.

Rođenje Presvete Bogorodice - Mala Gospojina

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslaviće 21. septembra Rođenje Presvete Bogorodice - Malu Gospojinu, jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Na Malu Gospojinu slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu u domu Joakima i Ane rođena Sveta Devica Marija. Na Malu Gospojinu, isto kao i na Veliku Gospojinu, prema narodnom verovanju, postoje i određene "zabrane". Žene tako ne bi trebalo da spremaju kuću, peru veš i obavljaju druge slične poslove. Postoji verovanje da na Malu Gospojinu ništa ne treba raditi od poslova koji se rade rukama.

Sveti Joakim i Ana

Sveti pravednici Joakim i Ana bili su, prema hrišćanskoj tradiciji, roditelji device Marije, Isusove majke. Srpska pravoslavna crkva praznuje ih 22. septembra, a ovaj dan prati i jedna lep običaj na koji ne bi valjalo zaboraviti. Svako ko može da pomogne drugome treba da pripazi i da milostinju ne daje s gordošću, nego sa mišlju da je onaj kome se daje milostinja bolji od nas.

Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 27. septembra obeležavaju Krstovdan. Ovo je dan kada je pronađen Časni krst na kojem je razapet Isus Hrist. U pravoslavnom kalendaru on je označen crvenim slovom i taj dan bi trebalo i da se posti. Ovaj praznik još se zove i Vozdviženje Časnog krsta