Znate li šta zapravo unosite u organizam kad jedete sardine?
06.09.2024.
22:30
RIBA je izvrstan izvor proteina, masnih kiselina i hranljivih materija, a posebno su popularne konzerve sardine, piše Mind Body Green.
Mnogi ljudi se pitaju je li konzervirana hrana zaista zdrava i hranljiva. Nutricionistkinja dr DŽes Kording otkrila je da su, prema mišljenju struke, najzdravije konzervirane namirnice sardine, ali i ostale riblje konzerve.
One su dobar izvor proteina te su vrlo jednostavne jer ne zahtevaju dugu pripremu ili kuvanje.
Dr Kording je objasnila da upotreba ribljih konzervi u prehrani ima brojne zdravstvene dobrobiti.
- Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, posebno ako sveže nisu dostupne - rekla je.
Kada jedemo sardine, dodala je dr Kording, unosimo puno proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje osigurava mononezasićene masti zdrave za srce.
Stručnjaci preporučuju dve do tri porcije riblje konzerve nedeljno, pomešane sa testeninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.