Izvor:Foto: Profimedia, Aleksa Stanković

JEROTIĆ: Kako roditelj da reaguje kada dete uradi nešto loše?

Izvor: Nportal

19.09.2024.

11:18

VLADETA Jerotić je isticao da decu moramo hvaliti dok su mala, jer kod odraslih ljudi pohvale stvaraju zavist i gordost

Vladeta Jerotić bio je istaknuti srpski psihijatar, psihoterapeut, filozof, književnik i akademik. NJegov rad na polju psihijatrije, religije, duhovnosti i filozofije učinio ga je jednim od najuticajnijih intelektualaca u Srbiji tokom druge polovine 20. i početka 21. veka.

BloombergAdria.com

Jerotić je poznat po svojoj sposobnosti da spaja psihologiju, teologiju, filozofiju i književnost, te je postao prepoznatljiv po svojim predavanjima i knjigama koje su istraživale ljudsku prirodu i duhovnost. NJegove savete i danas slede mnogi, a posebno za roditelje je imao važne poruke.

Kako bi otac i majka trebalo da postupaju kad im dete uradi lošu stvar?

Čuveni psihijatar isticao je da je za vaspitanje dece potrebno veliko strpljenje.

-Treba hvaliti samo decu, eventualno adolescente. Hvaljenje odraslih samo pojačava gordost i zavist. Pitao sam jednog našeg episkopa, šta je gore – gordost ili zavist? Rekao mi je da je zavist gora, jer se gordost da korigovati u toku života, a zavist teško. To je najverovatnije zato što i jedno i drugo počinje u ranom detinjstvu - govorio je Jerotić, ističući da za postoji samo jedna ispravna reakcija roditelja kada dete ne uradi nešto dobro:

BloombergAdria.com

- Ja sam nešto važno u Engleskoj naučio. Tamo dete kad nešto ne uradi dobro, majka i otac mu smireno pokažu ponovo. Ako dete ponovo ne uradi dobro – mislite da podižu na njega glas? Ne, ponovo mu smireno objasne. Zašto ne možemo i mi tako, već: „Eto, treći put ti objašnjavam, a ti ne razumeš! Šta će od tebe biti? - pričao je svojevremeno.