Izvor:Foto: Jutjub printskrin/No Comment TV, Profimedia

KAKO JE BERLUSKONI PONIZIO MERKELOVU: Crvenela od sramote

Izvor: Nportal

24.09.2024.

19:33

U MARTU 2009. godine Angela Merkel doživela je verovatno najveće poniženje u svojoj političkoj karijeri.

Četvrtog dana marta pre 15 godina održavao se drugi dan NATO samita povodom 60. godišnjice od osnivanja pakta. Domaćinstvo šefovima država i vlada članica NATO alijanse podelili su francuski Strazbur i nemački Kel. 

Upravo u svojoj domovini, u srcu Nemačke, tadašnja kancelarka najveće evropske ekonomije Angela Merkel doživela je verovatno najveće poniženje u svojoj bogatoj političkoj karijeri. 

Naime, ona je u Kelu kao pravi domaćin na crvenom tepihu svečano dočekivala neke od najvažnijih ljudi u svetskoj politici, a onda je na red došao i predstavnik Italije. 

Italiju je tada na samitu NATO članica predstavljao tadašnji premijer, sada pokojni Silvio Berluskoni. U trenutku zaustavljanja službenog automobila koji je vozio prvog čoveka italijanske vlade, usledio je hladan tuš za Merkelovu. 

BloombergAdria.com

 

Muškarac iz obezbeđenja otvorio je zadnja vrata vozila i iz automobila je izašao kontroverzni Berluskoni koji je u tom trenutku razgovarao telefonom. On je Merkelovoj samo mahnuo rukom i pokazao da čeka te je bezbrižno nastavio svoj razgovor, dok se nemačka kancelarka kiselo osmehnula. 

Berluskoni je nonšalantno stavio ruku u džep pantalona i nastavio sa svojim razgovorom dok se neprijatnost na licu prve žene nemačke politike sve jasnije ispoljavala. Silvio se šetkao dok je telefonirao, a u jednom trenutku je čak otišao i do reke sa sve rukom u džepu dok ga je obezbeđenje pratilo, kako i nalažu protokoli. 

Pošto su iz organizacije videli da Berluskoni ne planira uskoro da završi, pred crvenim tepihom se pojavilo novo službeno vozilo koje je dovezlo sledećeg šefa NATO članice. Merkelova se ljubazno pozdravila i fotografisala sa njim, dok je Berluskoni za to vreme i dalje razgovarao telefonom. Potom je usledio još jedan zvaničnik i ista procedura, ali to nije omelo Silvija u svojoj nameri da završi ovaj očigledno izuzetno važan telefonski razgovor. 

Pogledajte kako je to izgledalo:

Inače, ovo nije bio jedini put da je Berluskoni neprijatan prema Merkelovoj.

Samo godinu dana ranije, prilikom njenog zvaničnog dolaska u posetu Italiji, Silvio ju je sačekao skriven iza jednog spomenika i iskočio pred nju vičući "ku-ku, ovde sam".

Angela je ovu šalu primila sa osmehom i šireći ruke odgovorila mu je: "Silvio!".

Ali ni to nije sve, nakon preslušavanja snimljenog telefonskog razgovora Silvija Berluskonija sa urednikom jednih italijanskih novina u okviru istrage o seksualnim skandalima koja se vodila u Italiji, u javnost je dospela i vulgarna izjava na račun njegove koleginice Angele Merkel koja mu se u tom razgovoru omakla.

Pošto je ipak u pitanju dama, koja je pritom još i kancelar, najtiražniji nemački list “Bild”, koji o ovom slučaju dosta opširno piše, konstatovao je samo da se Berluskoni “vulgarno i nedostojno izrazio o kancelarki Merkel, posebno o njenoj figuri”, dok je britanski dnevni list “Dejli mejl” izjavu preneo nešto konkretnije, mada sa brojnim zvezdicama, tako da možemo da pročitamo da je Silvio Berluskoni za nemačku kancelarku rekao da je “debela ***** koju niko ne bi *****”.