Izvor:Foto: Shutterstock

"BORBA ZA VAZDUH" Izvršeno 2.pogubljenje kontroverznom metodom

Izvor: Nportal

27.09.2024.

08:08

U SJEDINJENIM Američkim Državama je izvršeno drugo pogubljenje azotom, što je kontroverzna metoda koju su američki i evropski veterinari smatrali neprihvatljivom čak i za eutanaziju većine životinja.

Alan Judžin Miler (59) proglašen je mrtvim u 18:38 po lokalnom vremenu u zatvoru u južnoj Alabami. Miler se tresao i drhtao oko dva minuta, nakon čega je usledilo oko šest minuta otežanog disanja tokom kojeg se borio za vazduh, prenosi Asošiejted pres.

Smrtonosna metoda uključuje stavljanje respiratorne maske na lice i dovod čistog azota. Nedostatak kiseonika uzrokuje smrt od gušenja.

Prema svedočenjima novinara koji su bili svedoci njegove smrti, Milerove poslednje reči bile su: „Nisam ništa uradio da bih bio ovde“ i „Nisam učinio ništa da bih bio osuđen na smrt“.

Pored toga, zamolio je porodicu i prijatelje da se „brinu” o nekome, ali nije bilo jasno čije je ime rekao jer mu je glas povremeno prigušivala maska koja mu je prekrivala lice od čela do brade.

BloombergAdria.com

 

Miler je pogubljen zbog pucnjave 1999. godine u kojoj su ubijena trojica njegovih saradnika - Li Holdbruk, Kristofer Skot Jansi i Teri DŽarvis. 

- Večeras je pravda konačno zadovoljena za ove tri žrtve. NJegovi postupci nisu bili rezultat ludila, već čistog zla. NJegovi gnusni zločini su zauvek promenili tri porodice i molim se da mogu da nađu utehu posle svih ovih godina - rekala je guvernerka Alabame Kej Ajvi. 

BloombergAdria.com

 

Prva egzekucija azotom je izvršena, takođe u Alabami, u januaru. Očevidac je tada za Asošiejted pres opisao kako je izgledalo pogubljenje 58-godišnjeg Keneta Smita.

- Smit je počeo silovito da se trese, uvija i grči, kao da ima napad. Od siline njegovih pokreta kolica su se bar jednom vidno pomerila. Podigao je glavu sa kolica, a zatim pao nazad - priseća se očevidac.