Izvor:Foto: Tanjug/AP

SLIKA IZ '91: Kako je izgledala mlada Angela Merkel

Izvor: Nportal

27.09.2024.

14:40

ANGELA Merkel jedna je od najuticajnijih žena koje su se bavile politikom.

Merkelova će ostati upamćena kao prva kancelarka u istoriji Nemačke, a na najvažnijoj poziciji u nemačkoj politici zadržala se čak 16 godina odnosno četiri mandata. 

Prvi put je na čelo Nemačke stala 2005. godine kada je kao članica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) nominovana na mesto kancelara SR Nemačke na izborima za Bundestag. Okruglo 16 godina kasnije, 2021. dala je ostavku na mesto lidera stranke i nije se kandidovala za peti mandat kancelara na saveznim izborima održanim iste godine.

Pad Berlinskog zida u novembru 1989. godine bio je okidač za početak karijere za tada 35-godišnju Angelu Merkel. Iako nije učestvovala u masovnim proslavama u noći kada je zid pao, Merkelova se mesec dana kasnije uključila u rastući demokratski pokret, pridruživši se novoj partiji Demokratischer Aufbruch (skraćeno DA, ili na srpskom „Demokratski početak“).

BloombergAdria.com

 

Brzo je napredovala i već je sledeće godine na saveznim izborima, prvim koji su održani nakon ponovnog ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke, uspešno izabrana za Bundestag i dobila ključnu podršku uticajnog ministra CDU i predsednika državne partije Gintera Krauzea. Ona je ponovo birana na svakim izborima sve dok Hrišćansko-demokratska unija nije izgubila direktne mandate iz izborne jedinice na saveznim izborima 2017.

Gotovo odmah po ulasku u nemački parlament, Merkelovu je kancelar Helmut Kol imenovao za ministra za žene i omladinu u saveznoj vladi. Upravo u to vreme je nastala i fotografija mlade Merkelove sa svojim mentorom Kolom pre sastanka kabineta u kancelariji u Bonu u Nemačkoj.

BloombergAdria.com

 

Godine 1994. unapređena je na mesto ministra za životnu sredinu i nuklearnu bezbednost, što joj je dalo veću političku vidljivost i platformu na kojoj može da gradi svoju političku karijeru. Kao jednu od Kolovih štićenica i njegovog najmlađeg ministra u kabinetu, Kol ju jue često nazivao „moja devojka“ (mein Mädchen).

Nakon što je Kolova vlada poražena na izborima 1998. godine, Merkelova je imenovana za generalnog sekretara Hrišćansko-demokratske unije, a 10. aprila 2000. izabrana je na mesto predsednika stranke. 

Merkel je izabrana za kancelarku glasovima većine delegata u novosastavljenom Bundestagu 22. novembra 2005. godine i vedrila je i oblačila nemačkom politikom preko deceniju i po nakon toga. Nakon što se 2021. godine povukla iz politike u nekoliko navrata je isticala da će pokušati da se fokusira na spavanje i čitanje.