Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Posna jela

SUTRA JE NIKOLJDAN: Evo šta večeras morate uraditi

Izvor: Nportal

18.12.2021.

10:23

VIŠE od polovine pravoslavnih hrišćana sutra obeležava krsnu slavu Nikoljdan.

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju krsnu slavu posvećenu svetom Nikoli, najvećem dobročinitelju, zaštitniku putnika i domorodaca, koja se smatra i najmnogobrojnijom slavom u Srba.

Mnogi običaji vezani su za sutrašnji dan, ali postoje i neki vezni za veče pred ovu slavu. Stari narodni običaj kaže da bi domaćini već danas morali da počnu sa pripremama za goste koje će dočekivati sutra.

BloombergAdria.com

 

Postoji nepisano pravilo da domaćini mogu samo da pripremaju hranu, dok se drugi kućni poslovi ne smeju obavljati dan pre i dan nakon slave. Sutra se, uz sveću i slavski kolač, kao i Oče naš okupljaju članovi porodice, mole Bogu i slave ovog svetitelja kao svog zaštitnika. Neke nerotkinje upravo se Svetom Nikoli mole za porod.

Sveti Nikola je i esnafska slava, on je zaštitnik lađara, splavara, ribara i vodeničara. Baš zato mornari na ovaj dan ne isplovljavaju, pa se ovo zove i "vodena slava", a veruje se da ne treba započinjati ni putovanja.

BloombergAdria.com

 

Duh pomaganja i darivanja siromašnih bio je smisao i životno opredeljenje Svetog Nikole, pa i sutra treba darivati one koji nemaju i pomoći im, baš kao i decu, jer je Sveti Nikola voleo decu i brinuo o njima, pa ih je stalno darivao. Zato je tradicija da se darivaju orasi, lešnici, jabuke i slatkiši stavljanjem u cipele pokraj kreveta ili u prozore.

U narodu vlada verovanje da je Sveti Nikola zaštitnik putnika i sirotinje.

Dešava se da ukoliko otac deli slavu sinovima, jedan uzme letnjeg, a drugi zimskog Svetog Nikolu.

(Novosti Magazin)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".