Izvor:Foto: Shutterstock

PIVO OD RANOG JUTRA: Grad u kom se pivo pije za doručak

Izvor: Nportal

06.10.2024.

08:17

Subota ujutro može da vam se učini kao petak uveče

„Vajsvurst“ se tradicionalno služe pre nego što sat otkuca podne, kako bi se u njima uživalo dok su sveže, a tradicionalni bavarski doručak obavezno prate pšenično pivo i perece

Ako se nađete na pravom mestu u Minhenu, subota ujutro može da vam se učini kao petak uveče. Pivnica i restoran Gastštate Grosmarkthale (Gaststätte Großmarkthalle) od ranog jutra je prepuna ljudi, a konobarice odevene u „dirndl“ (tradicionalne bavarske nošnje) žednim gostima nose pivo, perece i bele kobasice sa slatkim senfom.

„Vajsvurstfruštuk“ (Weißwurstfrühstück), ili doslovno, doručak sa belom kobasicom u Bavarskoj je prava klasika, gde takvi običaji odražavaju radost života.

BloombergAdria.com

„Vajsvurstfruštuk je više od doručka. To je izgovor za druženje kada je prekasno za kafu, ali prerano za ručak“, kaže Frauke Rotšuh iz Turističke zajednice Minhena za CNN.

U rodnom mestu Oktoberfesta, Gastštate Grosmarkthale je najpopularnije mesto za okrepljujući doručak u pratnji pšeničnog piva, ali širom Minhena takođe možete pronaći mesta za vajsvurstfruštuk.

Tokom nedelje, pivnica prima gladne trgovce i kupce sa pijaca, a vikendom velike stolove zauzimaju porodice i prijatelji.

Tačno poreklo kuvanih belih kobasica od teletine, slanine, luka, peršuna i začina nije poznato, ali je najpopularnija priča o tome da su nastale sasvim slučajno. Navodno je sredinom 19. veka, mladom minhenskom gostioničaru Sepu Moseru ponestalo ovčijih creva, pa je umesto njih upotrebio svinjske.

A kako ne bi pukla tokom prženja, Moser je odlučio da ih kuva u vodi. Rezultat je ispao fantastično, prenosi PunKufer.

Bele kobasice se tradicionalno služe pre nego što sat otkuca podne, kako bi se u njima uživalo dok su sveže. Kuvaju se na niskoj temperaturi i pritom se pazi da voda ne proključa.

Služe se u vodi u kojoj su se kuvale. Jedu se tako da se omot zaseče nožem pa skine, a mnogi lokalci ih isisaju uz obavezno umakanje u senf.