Izvor:Foto: Profimedia

Znate li koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Izvor: Nportal

07.10.2024.

09:12

MNOGIMA nije jasno u čemu se razlikuju ove poslastice

Mali je procenat ljudi koji ne vole da se zaslade, na primer, palačinkama sa džemom od šljiva ili kajsija ili povremeno sebe počaste slatkim doručkom - kriškom hleba premazanom pekmezom, a čak i oni priznaće da nijedan ukus iz detinjstva nije ravan onom koji je imala upravo bakina domaća slatka zimnica.

Danas su nam ovi proizvodi dostupni u marketima pa se sve manji broj domaćica odlučuje da ih samostalno priprema, međutim, i kada se nađemo među rafovima prodavnice, čitajući natpise sa teglica, uvek smo u dilemi da li je onaj bakin čuveni namaz zapravo bio džem, pekmez ili marmelada.

 Večitom nedoumicom nedavno su se bavili i tviteraši i pokušali da odgonetnu glavnu razliku među ovim poslasticama.

BloombergAdria.com

 

"Molim vas, razlika između džema, pekmeza i marmelade... Samo bez lupanja, izistinski me zanima", napisala je jedna korisnica Tvitera i mnogi su se odmah složili da i njih muči ista dilema, pa su zajednički pokušali da je reše.

U komentarima su se odmah izdvojili interesantni odgovori.

BloombergAdria.com

 

Neki su priznali da su mislili da su džem i pekmez samo različiti nazivi za istu poslasticu, a bilo je i šaljivih odgovora.

"Nema razlike, parče hleba namazano sa bilo kojim od ta tri kad ti ispadne, pada na namazanu stranu", "Pekmez je od moje babe a džem iz prodavnice...", "Svi su mazljivi, s tim što je đem više đemast, pekmez više pekmezast, a marmelada, ona je doista mazljiva...", glasili su neki od komentara.

Čini se da do kraja niko od učesnika rasprave nije uspeo da odgonetne dilemu do kraja i ponudi potpun odgovor.

BloombergAdria.com

 

Verovali ili ne, postoji poseban Pravilnik baš o kvalitetu voćnih džemova, želea, marmelade, pekmeza i zaslađenog kesten pirea koji razlikuje čak devet vrsta ovakvih proizvoda koje smo do sada sve zvali i smatrali - jednim. To su: voćni džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele marmelada, domaća marmelada, zaslađeni kesten pire i pekmez.

Sve ove poslastice prave se od voća ili njegovih produkata, a razlikuju se po fizičkim, hemijskim i senzorskim svojstvima, navodi se u Pravilniku, zatim po svojstvima sirovina od kojih se prave, po njihovoj količini, kao i količini drugih sastojaka koji se upotrebljavaju u proizvodnji ovih proizvoda, ali i mnogim drugim karakteristikama.