Izvor:Foto: Profimedia

MELANIJINI MEMOARI: O Sloveniji, komunizmu, UDBI, Hrvatskoj

Izvor: Nportal

09.10.2024.

08:23

MEMOARI Melanije Tramp su, očekivano, odmah po objavljivanju izazvali veliku pažnju širom sveta, a ništa drugačije nije ni u Sloveniji, gde je Melanija odrasla i o kojoj opširno piše u svojoj biografiji.

Opisala je, između ostalog, svoje detinjstvo u Sevnici, u Sloveniji i prisetila se kako je sa samo šest godina počela da se bavi manekenstvom.

Kaže da joj je detinjstvo u Sloveniji bilo srećno. Majka Amalija je odrasla na imanju gde se uzgajao luk, kasnije je radila u fabrici, a njen otac Viktor Knavs je bio prodavac automobila. Melanija piše da su roditelji nju i njenu sestru Ines vodili na koncerte Eltona DŽona i Tine Tarner, kako bi se tada osećale povezanije sa zapadnim zemljama, Austrijom i Italijom.

Međutim, Melanija se prisetila i neprijatnih trenutaka iz života na prostoru bivše Jugoslavije, poput upada UDBE u njihovu kuću zbog, kako kaže, "sumnjivog načina" života njenog oca. Naglasila je kako su njene komšije cinkarile njenog oca.

BloombergAdria.com

 

- Neko, komšija, kolega ili navodni prijatelj prijavio je vlastima očev vozni park - rekao je i slovenački izvor za britanski "Dejli mejl".

Melanija je u svojoj biografiji negirala da je njen otac bio komunista, ističući da komunizam ne odražava njegova politička uverenja.

- NJegovo članstvo u Komunističkoj partiji bilo je obavezno jer je partija uvela automatsku mesečnu članarinu od dela njegove plate - navodi se u knjizi, a prenosi "Dejli mejl".

BloombergAdria.com

 

Izvor britanskih medija ranije je rekao da je članstvo Melanijinog oca u KPJ donelo brojne privilegije porodici bivše prve dame. Tvrdi da su u gradu imali poseban tretman, prvo pristup osnovnim stvarima, a Viktor Knavs je zarađivao mnogo bolje od ostalih Sevničana.

Kako pišu britanski mediji, pozivajući se na tvrdnje osobe koja je tada živela u Sevnici u Sloveniji, u Melanijinom detinjstvu je samo pet odsto Slovenaca bilo u Komunističkoj partiji i iako njen otac nije javno isticao svoje političko opredeljenje - bilo je očigledno, kako njegovim rođacima tako i komšijama.

BloombergAdria.com

 

Melanija dalje piše da njeni roditelji nisu bili posebno politički aktivni, iako su preživeli značajne političke događaje.

- Odrastajući, osećala sam se povezanijom sa našim komšijama u Italiji ili Austriji nego sa komunističkim zemljama u istočnoj Evropi - nastavila je Melanija.

- Skijala sam u Alpima i odmarala se u Hrvatskoj, na dalmatinskoj obali - piše ona i dodaje: - Zaista, moje detinjstvo je bilo ispunjeno srećom, lepotom i pozitivnošću, daleko od tipične priče devojčice koja je odrastala u komunističkom društvu, prenosi Jutarnji.hr.