Izvor:Foto: Profimedia

MNOGI NE ZNAJU: Ovo su greške koje pravimo dok kuvamo kafu

Izvor: Nportal

14.10.2024.

13:20

KAFA je mnogima omiljeni napitak.

Iako priprema kafe deluje veoma jednostavno, mnogi ne znaju kako je pravilno treba skuvati.

Kada radimo više stvari istovremeno dok kuvamo kafu, dešava se da ona provri, a da je mi ne zakuvamo odmah.

Tada se voda u džezvi isparavanjem smanjuje, a ljudi često samo sipaju novu vodu u ostatak proključale i zakuvaju kafu.

BloombergAdria.com

 

Međutim, stručnjaci ističu da time pravite ogromnu grešku. Ova navika nikako nije dobra za zdravlje i trebalo bi da je promenite.

Kako kažu stručnjaci, duplim kuvanjem vode povećava se arsen, nitriti i fluor, a čak i zdravi minerali postaju izuzetno štetni.

Istraživanja su pokazala da je ovakva voda toksična jer u njoj dolazi do povećanja nivoa arsena, što može dovesti do stomačnih tegoba, trovanja, dijabetesa, problema sa organima za varenje i sa kardiovaskularnim organima.

BloombergAdria.com

 

Kada voda predugo vri, odnosno kada je dugo izložena vrlo visokoj temperaturi, u njoj dolazi do povećanja nitrita koji se pretvaraju u nitrozamine koji imaju štetno dejstvo po organizam.

Umesto da predugo kuvate vodu ili dosipate svežu vodu u tek ključalu, savet je da kafu odmah zakuvate čim voda provri. Takođe, ako je voda dugo ključala, prospite je i sipajte novu vodu u kojoj ćete zakuvati kafu.

BONUS VIDEO: