Izvor:Foto: Profimedia

STJUARDESA OTKRILA: Zašto prozori aviona imaju rupe na sebi

Izvor: Nportal

16.10.2024.

22:15

DRUŠTVENIM mrežama ponovno kruži video iz 2022. u kojem stjuardesa Heni Lim objašnjava zašto prozori aviona imaju male rupe, a ljudi se ne mogu načuditi ovom otkriću.

 Stjuardesa koja radi za filipinsku avio kompaniju Cebu Pacific podijelila je video na TikToku u kojem je objasnila misterij iza sićušnih rupa na prozorima aviona.

- Ako ste ikada sedili do prozora u avionu, veroatno ste primetili sićušnu rupu na dnu prozora. Ovo se zove 'rupa za krvarenje' (eng. bleeding hole). Mala rupa koja pomaže da se uravnoteže razlike u pritiscima između kabine i spoljnog vazduha - objasnila je i dodala: 

- Takođe, ima i drugu svrhu, a to je oslobađanje vlage i sprečavanje mraza/kondenzacije na prozoru koji bi mogli putnicima da blokiraju pogled.

BloombergAdria.com

 

Naime, prozori u avionima obično se sastoje od tri sloja, a tokom leta spoljni deo prozora aviona može da postane hladan zbog niskih temperatura na velikim visinama. Zbog toga vlaga iz vazduha u kabini može da zamagli prozore. 

Inače, ovo nije prvi put da je stjuardesa privukla pažnju na društvenim mrežama. Ranije je objasnila zašto stjuardese uvek sede na rukama tokom poletanja, a njen video postao je viralan. Više o tome možete videti OVDE.

BONUS VIDEO: