Izvor:Foto: Profimedia

TRIKOVI DOMAĆICA: Kako da hrana ostane što duže sveža?

Izvor: Nportal

25.11.2024.

14:49

DA ne biste bez potrebe bacali hranu pridržavajte se ovih saveta kako bi vam namirnice uvek bile sveže.

Sveži začini

Višak začina možete sačuvati tako što ćete ih iseckati i staviti u staklenu teglicu, a zatim preliti maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

BloombergAdria.com

 

Svež sir i pavlaka

Svež sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati ako ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopako i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.

Brašno, palenta i ovsene pahuljice

Ako želite da sačuvate brašno od sitnih insekata koji vole da borave u njemu, uzmite ljutu žvaku, umotajte je u foliju i stavite u kesu s brašnom. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, ovsenih pahuljica i ostalih žitarica u kojim se mogu naći insekti.

Bobičasto voće

Bobice poput borovnica duže će vam trajati i biti sveže ako ih nakon kupovine isperete posebnom tečnošću. Dakle, u šoljicu stavite dve kašike sirćeta, isperite ih i stavite u frižider.

BloombergAdria.com

 

Hleb

Ako želite da vam hleb duže ostane svež i mekan i da se ne uhvati buđ, u kesicu zajedno s hlebom ubacite list celera.

Jabuke

Ako ste isekli jabuku na komade i shvatili da je nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug pa ih pričvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti tamnjenje jabuke.

Suvo voće

Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.

BloombergAdria.com

 

Banane

Zamotajte vrh banane providnom folijom. Tako će trajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu da se kvare. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.

BONUS VIDEO: