Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Балканском улицом

ОТКРИЛА - ИМА ПОРЕМЕЋАЈ: Глумици се колеге смејале због...

Извор: Нпортал

27.12.2021.

18:54

ГЛУМИЦА која је расплакала све који су гледали филм "Тома", Паулине Манов, има поремећај који је све распрострањенији код млађих генерација, па је она први пут одлучила да открије како је сазнала са чим има проблем.

Када неко има потешкоће у читању, каже се да има дислексију. Управо то је поремећај Паулине Манов са којим се суочила још у основној школи, када према њеним речима дислексија није постојала као дијагноза.

BloombergAdria.com

 

- Немам дијагностиковано, зато што у моје време, кад сам ја ишла у основну школу, осамдесетих година, није се знало да уопште то постоји и да може да се дијагностикује потешкоћа у читању. Једноставно се то сматрало – не знаш да читаш и то је то. Вежбај више, ради више, и то је то - испричала је глумица током гостовања на "РТС-у".

Поремећај Паулине Манов, како сама каже, створио јој је касније много непријатности током посла.

- Сваки пут када ме неко прозове да прочитам нешто, ја се презнојавам и веома ми је велика фрка, да тако кажем. Веома велика непријатност и тешко ми је јако кад морам јавно да читам непознат текст. Кад у тексту наиђе дужа реч – прочитам први слог и не видим ништа даље - испричала је глумица и истакла како је схватила да је дислексија поремећај са којим се бори. Наиме, глумица је након једне емисије о потешкоћама у читању схватила да и она има дислексију:

- То како су они описали те потешкоће, шта се човеку дешава када чита – ја сам на крају рекла – Па мени се исто ово дешава.

- И када имамо читајуће пробе, то је увек велика напријатност јер се презнојавам и ја видим у очима мојих колега и редитеља, читам им у очима да мисле – како смо се зезнули, ко је ову жену позвао. Па она не уме ни да чита, а камоли да нешто сад одглуми. И то је веома непријатно у почетку, и онда ја то вежбам, вежбам, вежбам, да њима покажем како ја у ствари знам да читам. И онда ја навежбавам читање. Ја глумим да читам – ја у ствари научим напамет и онда као хааа, како ја лепо читам - рекла је Паулина.

- Шта све ту уме да буде, па чак уме да буде и непријатно, уме да буде смешно, јер мозак ради - закључила је глумица.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".