У својој дугој традицији „Новости“ су покренуле и низ акција којима одају признање најбољима у – књижевности НАГРАДА „МЕША СЕЛИМОВИЋ“, карикатури НАГРАДА „ПЈЕР“, глуми НАГРАДА „ЖАНКА СТОКИЋ“, сатири НАГРАДА „ЈОВАН ХАЏИ КОСТИЋ“. НОВОСТИ додељују и награду за новинарску храброст „МИЛАН ПАНТИЋ“, најбољу трубу на Сабору у Гучи и за најлепшу торту у хуманитарноЈ акцији „НАЈТОРТЕ“.
 
Посебно се издваја акција „НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ“ која ставља акценат на храбре, хумане и племените људе у земљи и региону.
 

НАГРАДА „МЕША СЕЛИМОВИЋ“

Једна од најпрестижнијих домаћих књижевниг награда, установљена 1988. године. Јединствена по начину одабира победника. Додељује је ВЕЛИКИ ЖИРИ, састављен од 50 угледних критичара, теоретичара и историчара књижевности из целе земље. Добитници ове награде су најпознатија имена српске књижевности.
 
Награду „Меша Селимовић“ су пре 32 године установили „Вечерње новости“ и „Удружење издавача и књижара“. То је једна од наших најпрестижнијих домаћих књижевних награда, а додељује је ВЕЛИКИ ЖИРИ, састављен од 49 најистакнутијих критичара, теоретичара и историчара књижевности из целе земље. Награда “Меша Селимовић“ се додељује од 1988. Састоји од рељефа са ликом Меше Селимовића, повеље и новчаног дела.
 
Добитници ове престижне награде су најпознатија имена српске књижевости: Дубравка Угрешић, Милорад Павић, Слободан Селенић, Светлана Велмар Јанковић, Радослав Братић, Иван В. Лалић, Радослав Петковић, Драган Јовановић Данилов, Антоније Исаковић, Добрица Ћосић, Горан Петровић, Добрило Ненадић, Милосав Тешић, Радован Бели Марковић, Данило Николић, Рајко Петров Ного, Војислав Карановић, Стеван Раичковић, Миро Вуксановић, Новица Тадић, Драган Великић, Владимир Кецмановић, Петар Сарић, Живорад Недељковић, Владан Матијевић, Дејан Алексић, Александар Гаталица, Иван Негришорац, Слободан Владушић, Енес Халиловић, Милисав Савић,Мирко Демић и Владимир Бајац, Дејан Илић, Мило Ломпар и Алек Вукадиновић, Владимир Пиштало. Конференција за новинаре поводом проглашење добитника награде “Меша Селимовић” традиционално се одржава средином фебруара у Вуковој задужбини, а свечана додела награде у марту у „Народном позоришту“.
 

НАГРАДА ЗА КАРИКАТУРУ „ПЈЕР“

Један од најстаријих и најпрестижнијих конкурса карикатуре на Балкану. ЗЛАТНИ, СРЕБРНИ И БРОНЗАНИ „ПЈЕР“ додељују се од 1967. године. „Златни ПЈЕР је дипломски рад за сваког карикатуристу“ - Југослав Влаховић.
 
Конкурс карикатуре за награду ПЈЕР покренуле су “Вечерње новости“ 1967. године. Идејни творац био је карикатуриста и сликар Драган Савић, а идеју је у дело спровео Слободан Глумац, тадашњи главни уредник “Вечерњих новости“. ПЈЕР је данас најстарији и један од најпрестижнијих конкурса за карикатуру на Балкану. Традиционално се додељује: ЗЛАТНИ ПЈЕР, СРЕБРНИ ПЈЕР, БРОНЗАНИ ПЈЕР, Награда за портрет карикатуру, Награда за најбољег младог карикатуристу.
 
Сваке године на “Пјер“ стигне између 550 и 600 карикатура од 130-160 аутора, који својим даром исписују нашу стварност. Стручни жири је састављен од еминетних личности из јавног и културног живота. Поставка представља избор најбољих дела међу пристиглим радовима која уједно чине и пресек најбољег што тренутно нуди српска карикатура, која је одавно стекла високу репутацију у свету.
 

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ

Једна од најстаријих акција установљена после катастрофалног земљотреса 1963. године. Од тада, континуирано се уручују плакете најплеменитијим појединцима, чиме се одаје признање појединцима и колективима који су својом храброшћу, добротом и одважношћу задужили читаво друштво.
 
„Вечерње новости” у својој традиционалној акцији „НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ” већ 57 године додељују плакете за НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ. То је једна од најстаријих акција „Вечерњих новости”, установљена после катастрофалног скопског земљотреса 1963. године. Од тада се континуирано уручују плакете најплеменитијима, чиме се одаје признање појединцима и колективима, који су својом храброшћу, добротом, одважношћу и несебичношћу задужили читаво друштво.
 
Свечани чин доделе обележавамо пригодним културно-уметничким програмом у Скупштини града Београда уз емитовање десетак кратких филмова о свим добитницима и њиховим делима. Међу бројним званицама на свечаној церемонији доделе награда су и представници државног врха Србије, чланови Владе, дипломатског кора, представници Цркве, културног и јавног живота. Напомињемо и да еминентни жири доноси одлуку о добитницима златних, сребрних и бронзаних одличја. Међу њима су академици, лекари, научни радници, познати спортисти, глумци...
 

НАГРАДА „ЖАНКА СТОКИЋ“

Награда „Жанка Стокић“ или „Велика Жанка“ је награда која се додељује најистакнутијим глумицама српског позоришта. Први пут је додељена 2003. године, глумици Светлани Бојковић. Награда носи име једне од највећих српских позоришних глумица.
 
Награда „Жанка Стокић“ установљена је 2003. године у Београду, на иницијативу Мире Ступице. Додељује се глумицама које су својим радом изузетно допринеле српској филмској, телевизијској и позоришној уметности, па тако представља најважнију награду која се у Србији додељује за глумачку делатност. Фонд за доделу награде основали су „Народно позориште“ у Београду, на чијој се Великој сцени одржава церемонија уручења, затим Компанија Новости и град Пожаревац.
 
Досадашње добитнице: Радмила савићевић, Светлана Бојковић, Милена Дравић, Радмила Живковић, Ђурђија Цветић , Ружица Сокић, Јелисавета Сека Саблић, Гордана Ђурђевић Димић, Дара Џокић, Мирјана Карановић, Љиљана Благојевић, Љиљана Стјепановић, Мира Бањац, Анита Манчић, Јасна Ђуричић, Наташа Нинковић, Горица Поповић.
 

НАГРАДА „ЈОВАН ХАЏИ КОСТИЋ“

Престижна награда за новинску сатиру, додељује се од 1997. године, у знак сећања на Јована Хаџи Костића, аутора рубрике „ТРН“ у „Вечерњим новостима“.
Награда „Јован Хаџи Костић“ додељује се за новинску сатиру, а носи име знаменитог аутора рубрике ТРН („Тако рећи незванично“) која у „Вечерњим новостима“ излази од самог почетка листа.
 
Свој први ТРН Хаџи Костић је написао 12. маја 1962. године и за три деценије објавио више од 60.000 афоризама. Награда је уведена 1997. године и једна је од најпрестижнијих награда у овој области.
 
Кандидате за награду могу предложити појединци, редакције, удружења, издавачи или жири, а предлог је потребно писмено образложити. Награда се одељује на редакцијској свецаности поводом Дана Новости. Новчани део награде износи 50.000,00 динара.
 
Досадашње добитнице: Радмила савићевић, Светлана Бојковић, Милена Дравић, Радмила Живковић, Ђурђија Цветић , Ружица Сокић, Јелисавета Сека Саблић, Гордана Ђурђевић Димић, Дара Џокић, Мирјана Карановић, Љиљана Благојевић, Љиљана Стјепановић, Мира Бањац, Анита Манчић, Јасна Ђуричић, Наташа Нинковић, Горица Поповић.
 

НАГРАДА „МИЛАН ПАНТИЋ“

Награда за новинарску храброст, додељује се од 2001. године, у знак сећања на дописника „Вечерњих новости“ из јагодине, који је убијен 11. јуна 2001. године.
 
Награда је установљена у знак сећања на дописника “Вечерњих новости“ из Јагодине Милана Пантића који је мучки убијен 11. јуна 2001. године ујутро у ходнику испред свога стана, а убица још није пронађен.
 
Награда се састоји од повеље и новчаног износа од 100.000 динара, а уручује се, по традицији, у Јагодини, на дан убиства у Народној библиотеци у Јагодини, после помена на Градском гробљу у овом граду и полагања цвећа на месту убиства и на спомен бисти Пантићу на тргу који носи његово име у Јагодини.
 
Ову награду до сада су добили новинари: Југослав Ћосић, Живојин Ракочевић, Мишо Ристовић, Никола Врзић, Владимир Митрић, Загорка Ускоковић, Драгана Зечевић, Дарко Димитријевић, Бранко Станковић, италијански новинар Рикардо Јакони, Александра Белић, Андрија Игић, Иван Радуловић, Софија Бабовић, Немања Јовановић, Зорица Глигоријевић, Драгана Сотировски, РТВ Пулс, Џереми Скејхил, Милутин Секуловић и Велиша Кадић.
 

НАЈТОРТЕ

Хуманитарна акција „Фондације хуманости“ сваког октобра окупи више стотина жена које направе најмаштовитије слаткише и поклоне их малишанима из прихватилишта и домова за незбринуту децу у Београду и Панчеву.
 
Друштвена одговорност Компаније „Новости“ огледа се и у вишегодишњем ефикасном раду „Фонда хуманости“ који бије битку за оне којима је помоћ најпотребнија. У оквиру традиционалне манифестације „НАЈТОРТЕ“, сваког октобра домовима за незбринуту децу поклањамо најлепше торте, које с љубављу месе вредне домаћице широм Србије. Последњих година место одржавања је Делта сити, а том приликом се окупи преко 300 вредних домаћица из земље и региона, које излажу своје слатке чаролије.
 

ЗЛАТНА ТРУБА САБОРА У ГУЧИ

Награда „Вечерњих новости“ за најбољег трубача Сабора у Гучи има традицију више од 50 година.
 
Драгачевски сабор трубача је традиционална фестивалска манифестација и јединствена смотра трубе која се сваке године одржава у Гучи, у Драгачеву, у региону Западне Србије.
 
Компанија „Новости“ је од самог почетка Драгачевског сабора у Гучи партнер који је не само дародавац награде „Златна труба“ већ и партнер који одговорно и веома професионално промовише једну од најзначајнијих манифестација у нашој земљи. На предлог Бранка Радичевића, 1964. године, наша редакција је установила награду за најбољег трубача и укључила се у популарисање Сабора. Већ деценијама „Златна труба“ је једна од најважнијих и најпризнатијих награда на Сабору. О њој говоре и сами добитници.
 
Најбољег трубача бира жири публике и дугогодишњи сабораши које предлаже редакција Новости. Награда, коју обезбедјују Новости, је БИС трубакције, удружења, издавачи или жири, а предлог је потребно писмено образложити.