Извор:Фото: Shutterstock, Профимедиа
МНОГИ СЕ ПИТАЈУ: Зашто плачемо док сецкамо црни лук?
22.01.2025.
14:21
СЕЦКАЊЕ лука током припреме јела многима је најнеомиљенији део.
Зашто нас ово коренасто поврће тера да плачемо и како то да избегнемо?
Лук садржи једињења сумпора. Када се исече ослобађа једно од ових једињења као гас, назван пропил сулфоксид, који је иритант.
BloombergAdria.com
Ова хемикалија делује као одбрамбени механизам у природи како би спречио животиње да једу лук. Али када га исецкамо за кување, реагује сузама у нашим очима, а онда долазу дои одбрамбеног процеса очију, па крећемо да плачемо како бисмо испрали хемикалију. Неки људи имају осетљивије сузне канале у очима од других, због чега сецкање лука не утиче на све на исти начин.
BloombergAdria.com
Како да исецкамо лук а да не пустимо сузу?
Постоји неколико савета и трикова помоћу којих можете да спречите да заплачете док сечете лук. Једна опција је да охладите лук 30 минута пре него што га исечете, јер хладноћа спречава да се сумпор тако лако испусти у ваздуху.
БОНУС ВИДЕО: