Извор:Фото: АТА имагес

РЕТКО СЕ СМЕЈЕМ: Сека о каријери, Холивуду, новцу и колегама

Извор: Нпортал

01.01.2022.

13:08

ЈЕДНА од наших најбољих глумица, Јелисавета Сека Саблић након више од 50 година каријере и више од 100 одиграних улога у позоришту и на филму и даље зрачи својом енергијом на даскама које живот значе.

Увек сте пуни енергије, непрестано глумите, рекло би се да вам ништа није тешко, неки кажу да са осмехом све радите. Шта је разлог томе?

- Нисам ништа нарочитно насмејана, али сам увек присутна ментално и концентрисана. Не бавим се другим стварима, остављам све иза себе и улазим у улоге потпуно предана послу. Радује ме свака проба, представа, снимање серија, рекламе, све оно што је мој посао.

Успевају ли уници да вас насмеју?

- Они су ми заиста вратили и осмех и смех. Јако се ретко смејем, али очигледно да они емитују хумор који допире до мене.

BloombergAdria.com

 

На који начин сада, после толико година блиставе каријере и великих признања, бирате улоге?

- Првенствено улогу бирам по тексту и улози која ми се нуди. Прво видим да ли ћу моћи то да одиграм, а битно ми је ко игра и ко режира. Да ли ће на том пројекту бити уживање у раду или мрцварење? Све су то важне ставке.

Имате ли луксуз да понеку улогу и одбијете?

- У овим годинама имам ту привилегију да могу да одлучујем и да могу да одбијам улоге, јер материјални део у овом моменту је занемарљив. Све се ослања на љубав коју ћеш унети у тај посао и пројекат у којем ћеш се наћи.

Сви смо свесни да су домаћи глумци далеко од Холивуда, милиона, авиона и камиона, али како је живети у Србији као глумица?

- Глумац не размишља о томе. Сви су на свету глумци исти и на исти начин им је стало до посла, наравно, новац и материјални моменат је потпуно различит у нашој земљи и Холивуду. Често помислим кад гледам светске пројекте како глумац мало шета, мало је леп, мало је забринут и помислим у себи колико му је добар хонорар. Судбина глумца је таква да мора да глуми искључиво на матерњем језику, једино ако је веома рано отишао и живео на неком другом месту може да глуми у иностранству.

BloombergAdria.com

 

По чему ћете памтити годину коју смо испратили?

- Година 2021. је била, као и за друге, тако и за мене пуна великих напетости и неизвесности. Много људи је изгубило битку са болешћу. Приметно напредовање великог незадовољства у друштву, много неправди и велико друштвено узнемирење. Исто се то све и на мене односи, али је апсурдно да смо у таквом стању сви глумци и ја, бар овде у Београду, а претпостављам да је доста њих ангажовано из унутрашњости, да смо ми до сада снимали никад више. Добила сам позиве за разне серије, драме, филмове и друге послове попут реклама који су ме подједнако радовали и уживала сам у њима, јер је то све део мога посла.

На који начин ћете прославити предстојеће празнике?

- Све вере и сви народи имају свој Божић који се другачије зове. Један племенити празник са пуно љубави окренут радости деце која нам испуњавају срца, ми њихова и они наша.

Који су то пројекти на којим тренутно радите?

- Поново испочетка радимо представу “Живот испочетка“ по роману Ромена Гарија, а наша представа се зове “Госпођа Роза“. Обнављамо представу зато што у истом комаду постоји улога детета коју поред моје главне улоге Розе, игра један дечко који нема ни 14 година, а зове се Дорјан Диалло. Пре њега је у овој представи играо Милош Кланшчек, који је познат по улози у “Синђелићима“. Он је у међувремену постао младић и не припада му више та улога. Представа ће имати премијеру 29. јануара у јеврејском кутлурном центру “Реx“. То је једна од мојих најомиљенијих улога, режирао ју је Стефан Саблић. Поред Доријана и мене, играју Млађа Андрејевић, Бојан Димитријевић..

BloombergAdria.com

Глумица истиче да за њу не постоји већи комплимент што је омиљена међу колегама.

- Нема већег комплимента да си омиљен у својој бранши. Битно је да младим глумцима партнер буде неко ко је професионалац, што подразумева дисциплину, занат, морал, један веома контролисани морал. У овом послу мора да буде скоро војничка дисциплина на коју је ова професија заборавила. Битна је хијерархија у том послу: редитељ, глумац, управник. Глума је строга дисциплина. Поред тога што сам добра глумица, извините на нескромности и природној скромности, ја сам одговорна и увек играм у интересу представе. Држим се места глумца, никада не заузимам туђе место попут редитељског, у чему глумци често погреше и брљају тамо где им није место.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".