Извор:Фото: Профимедиа, Јутјуб принтскрин/Dragaan Rakonjac

Србин У САД зарађује 1000$, продаје српско "сиротињско" јело

Извор: Нпортал

02.03.2025.

11:28

СРЂАН Ђокић је у Америку дошао пре три и по године и чини се да је остварио амерички сан. Након што се развео, а деца му одрасла, схватио је да жели себи да испуни жељу коју је гајио у себи од 5. године. Иако није било лако - два пута је долазио као туриста и морао да напушта земљу после шест месеци - трећа је била срећа.

Срђан је у међувремену у Калифорнији створио је посао из снова на најобичнијој храни, коју скоро свако на овим просторима зна да направи. Наиме, овај Србин прави једноставне палачинке, за које су потребна само три састојка - јаја, млеко и брашно и каже да ради само три дана и живи пристојно. Његово радно место је приколица, коју је наручио из Кине и исплатио за само два месеца због добро развијеног псола. Украсио ју је и лампицама, па сија са свих страна.

Улаже, зарађује, али новац не разбацује около и олако.

- Све зависи да ли желите да живите скупо или јефтино. Да идете у ресторан и сваки дан поједете бифтек од 50 долара, скупо је. Могу добро да једем за 10 долара и цео дан сам сит - каже Драган Ракоњац, који бележи приче о Србима који живе и раде у Америци.

BloombergAdria.com

Три дана ради, четири одмара

- Направио сам добар посао, не могу да се жалим - рекао је Срђан, који је прво радио у Немачкој, пре него што се преселио у Сједињене Америчке Државе, где је и започео посао, од којег добро живи са три радна дана у недељи.

Он пече палачинке какве прави већина домаћица и домаћина на Балкану, а Американци су, сва је прилика, одушевљени. Радно место му је приколица, коју је наручио из Кине, а исплатио ју је за само два месеца.

BloombergAdria.com

- Три дана радим, четири дана се одмарам, па идем на плажу. Али, када радим, радим цео дан. Ујутру рано идем у куповину и прво спремам смесу код куће, а онда од три поподне идем на плац, у приколицу... Кад дођем кући увече, распакујем све, па оперем судове - каже он и додаје да је његова нова кинеска приколица управо оно што је желео - има све, укључујући и фрижидер и замрзивач за сладолед.

- Када радим, радим по 12 сати дневно - додаје и открива да његове палачинке воле и Мексиканци.

- Мексиканци воле да једу и не жале паре - каже Срђан.

Палачинке скупе, али је зарада одлична

А кад смо код пара - незаобилазно питање је било - колико овај Србин наплаћује посластице које производи?

- Ја не бих код себе купио палачинку, толико је скупа. Просечна палачинка са јагодом или бананом је 12 долара, а најскупља са нутелом је 15 долара. Људи ми дају по 20, додају и за бакшиш и кажу 'добро је'. Увек сам распродат... - каже Срђан, који сада има и помоћницу - Мексиканку, као представницу својих највернијих муштерија.

Србин признаје да и свој посао води легално и да је све пријављено надлежним управама.

BloombergAdria.com

Ради легално, плаћа порез

- Средио сам све папире, не радим ништа на црно. Уредно плаћам порез, као и радницу - објаснио је, а потом открио колико зарађује.

Али, пре него што је прецизирао цифру, Срђан је објаснио да, када је заиста добро вече, прода 80-90 палачинки, што у заради дневно износи од 1.000 до 1.100 долара - током пет сати рада.

Када је дошао у Америку, двоумио се између роштиља и палачинки, али се одлучио за палачинке јер су их његова деца волела и биле су јефтиније за производњу.

- Прво, не морам ни да плаћам порез на то јер није оброк, већ само посластица - није прљав и мастан посао. Не треба ми ни ватрогасна дозвола јер нема ватре - рекао је Србин и додао да је тиме лишен додатних трошкова.

Срђан је на крају признао и да много палачинки поклони, посебно деци, јер је то у Америци најбоља реклама, као и да код њега људи чекају и по пола сата у реду да купе посластицу.

(Блиц Жена)