Извор:FOTO: Profimedia

СВАЂА ТРЕСЕ ИНТЕРНЕТ: Која је горња страна чоколадног кекса?

Извор: Нпортал

03.03.2025.

17:25

ДРУШТВЕНЕ мреже су поново плануле око једне од оних расправа које делују банално, али се у њих укључује пола интернета – која је заправо горња страна чоколадног кекса?

Све је почело на Твитеру када су корисници ушли у жестоку дебату. Једни тврде да је чоколада горе јер тако инстинктивно једемо кекс, док други кажу да је заправо доња јер се тако прави у фабрици. Успут се повела и расправа о другим кексима, који су додатно збунили људе својим обликом.

Шта каже логика (и производња)?

Ако се ослонимо на начин производње, чоколадни кекс са поморанџом се прави тако што се прво формира бисквитна основа, затим се додаје желе, а на крају се све прелива чоколадом. То значи да, технички гледано, бисквитна страна је горе, а чоколада доле.

Код других кекса, ствар је слична – кекс се пече тако да горња страна добије онај препознатљив рељефни принт, а чоколада се додаје на равну доњу страну. Дакле, и код њих је чоколада на доњој страни, иако многи инстинктивно мисле супротно.

Али ако се ослонимо на начин на који људи заправо једу ове кексе, већина инстинктивно окреће чоколаду ка врху – што значи да у пракси и даље траје “народна верзија” ове дилеме.