Извор:Фото: Профимедиа
Да ли кокице гоје и како их спремити на ЗДРАВ начин
07.03.2025.
20:29
БИЛО да се ужива у филму код куће, дружењу с пријатељима или у биоскопу, ретко ко може одолети мирису свеже печених кокица.
Иако се на прву не чини логично, кокице су заправо нутритивно богате, а зависно од начина на који су припремљене, могу бити и здрав међуоброк у дану. Питање које се често поставља јесте – да ли кокице гоје и да ли могу бити део здраве исхране?
Кукуруз је, након пшенице, друга најраспрострањенија житарица. Постоји око 300 врста кукуруза на свету, а кукурурз кокичар један је од најпознатијих и најзанимљивијих због својства "пуцања".
Иако многи кокице сматрају само забавном грицкалицом, оне су заправо богате влакнима, витаминима и минералима, а то их чини здравијим избором у односу на многе друге грицкалице.
BloombergAdria.com
Добијају се од целовитих житарица и једна су од грицкалица које садрже 100 % необрађено целовито зрно. Тако њихова нутритивна вредност произлази из чињенице да садрже све саставне делове целовитог зрна: мекиње, ендосперм и клицу.
Кокице су добар извор антиоксиданса као што су полифеноли, који су повезани с нижим ризиком од хроничних болести попут срчаних болести и неких облика карцинома.
Колико кокице имају калорија?
Начин на који се кокице припремају може значајно утицати на њихов калоријски садржај. Индустријски прерађене кокице, обогаћене разним слатким или сланим додацима, често садрже високе количине шећера, соли и нездравих масноћа, што их чини калоријски тежима и негативно утичу на килажу и метаболизам.
Саме по себи, кокице припремљене најчешће у апарату за кокице, и без додатака уља и путера, не гоје.
BloombergAdria.com
Ова чињеница често изненађује многе који сматрају да све грицкалице неминовно воде до повећања телесне тежине. Међутим, кокице у свом најосновнијем облику су заправо нискокалорична грицкалица која може бити савезник у одржавању здраве телесне тежине. Кључни разлог за то лежи у њиховом богатом садржају влакана, која имају вишеструке позитивне учинке на наш организам.
Влакна у кокицама доприносе осећају ситости, што може помоћи у смањењу укупног уноса калорија током дана.
Овај осећај пуноће може трајати дуже време након конзумације и тако смањити жељу за додатним грицкалицама или већим оброцима. Истовремено, влакна помажу у одржавању здраве пробаве и цревне микрофлоре, што индиректно може утицати на бржи метаболизам и контролу телесне тежине.
Како припремити здраве кокице?
Кокице припремљене на шпорету или у апарату за кокице биће најздравија опција. Ево једноставног рецепта за здраве кокице:
Састојци:
- 2 кашике маслиновог уља или кокосовог уља (око 30 мл)
- 100 г зрна кокица
- 1/2 кашичице соли (по жељи)
Припрема:
1. Ставите уље и зрна кокица у велики лонац и покријте.
2. Кувајте на средње јакој ватри око 3 минута, или док скоро сва зрна не пукну
3. Склоните лонац с ватре и пребаците кокице у посуду за послуживање.
4. По жељи, поспите сољу и послужите.
За додатне здравствене бенефите, поспите их с нутритивним (прехрамбеним) квасцем. Прехрамбени квасац има орашасто-сирасти укус и садржи неколико важних нутријената, укључујући протеине, влакна, витамине Б групе и неколико минерала.