Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/artifikal

Овако ИЗГЛЕДА дом Топаловића из Маратонци трче почасни круг

Извор: Нпортал

05.01.2022.

08:17

“ЖАО ми је што сте моји, а не деца неког мог непријатеља. Ко је вас познавао ни пакао му неће тешко пасти.” Да ли се сећате ове изјаве током читања тестамента покојног Пантелије?

“Маратонци трче почасни круг” је филм који се гледа по “сто пута”, смеје се на исте форе и једноставно не може да досади.

Прича једног од најбољих оставрења југословенске кинематографије догађа се у времену између два рата (1935). Филм је снимљен 1982. године у режији Слободана Шијана, а сценарио је написао Душан Ковачевић на основу своје позоришне представе која је настала десетак година раније.

Фамилију Топаловић сачињава шест генерација мушкараца од којих најмлађи има 25 година, а најстарији 120.

Ко зна колико сте пута, шетајући Београдом, прошли поред ње, а да нисте обратили пажњу.

Кућа у којој живе Топаловићи и у којој се налази њихово “Дуго коначиште” налази се на углу Задарске и Сребреничке улице на Косанчићевом венцу у центру Београда.

Орунула и запуштена, двоспратница Топаловића изгледа сасвим другачије.

На горњем спрату куће поједини прозори су разбијени, а унутра се види да се зидови љуште, малтер отпада, а у самом дворишту поређано је мноштво уметничких слика.

За снимање је употребљена као екстеријер, а сцене унутра снимане су на другим локацијама и студију. У овом дворишту снимане су и сцене дешавања испред куће, па тако и једна од најпознатијих сцена домаће кинематографије када Бора Тодоровић (Ђенка) изговара оно чувено “Да знате да је укусан Пантелија“.

Занимљивости:

Почетна сцена филма снимана је у Панчеву, у питању је зграда некадашње кафане Крагујевац.

Кућа Билија Питона се налази на Топчидеру, од метеоролошке станице наниже ка Раковици.

Сцена у којој Бора Тодоровић и Сека Саблић “вежбају” за филм, а он је ословљава са “купачице моја”, снимана је на језеру Трешња које се налази око 30 километара далеко од Београда, на авалском путу.

BloombergAdria.com

Један део филма је сниман у Панчеву. Сцена обрачуна Топаловића и Билија Питона је снимана у улици Ђуре Јакшића, а свега двадесетак метара одатле се налази трг на којем Бора Тодоровић објављује да поново ради биоскоп.

“Види тата па то је господин Рајковић, а шта му је?"

Ова антологијска сцена снимљена је у Кошутњаку.

Ко је Ђенка?

Верује се да је инспирација за лик Ђенке којег у филму тумачи Бора Тодоровић био предратни чувени сниматељ Коста Новаковић. Његов студио налазио се у Курсулиној улици, а био је стручњак за еротски филм. Његово најпознатије остварање датира је "Грешница без греха" из 1930. године.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".