Извор:Фото: Профимедиа

МНОГИ ГРЕШЕ: Маслиново уље треба чувати само на ОВОМ месту

Извор: Нпортал

28.04.2025.

11:26

МАСЛИНОВО уље је есенцијални састојак многих кухиња широм света, али стручњаци упозоравају да га већина људи погрешно складишти, што може убрзати његово кварење.

Навика да се уље држи поред шпорета ради лакшег приступа, иако практична, штети квалитету производа, истичу стручњаци.

Где правилно складиштити маслиново уље?

Да би маслиново уље задржало свој препознатљив укус и свежину, потребно га је чувати у хладном и тамном простору, као што је кухињски ормарић.

„Чување маслиновог уља даље од светлости, топлоте и кисеоника помоћи ће му да дуже остане свеже и спречи прерано кварење“, наглашавају стручњаци из Which?.

За разлику од вина, које старењем може развити додатне ароме, маслиново уље старењем се не побољшава. Управо супротно — дуготрајно складиштење може негативно утицати на његов квалитет. Због тога стручњаци препоручују да се уље, након отварања, конзумира у року од неколико месеци како би се сачувао његов пуни укус и здравствене предности.

BloombergAdria.com

 

Фрижидер није право место за маслиново уље

Иако постоји опште мишљење да чување маслиновог уља у фрижидеру може да му продужи рок трајања, стручњаци упозоравају да то није најбоља пракса.

„Најбоље га је чувати у хладном, тамном орману“, саветују они и додају да ће тако уље најбоље сачувати својства.

BloombergAdria.com

 

Изаберите право паковање

Други важан фактор у очувању квалитета маслиновог уља је паковање. Стручњаци препоручују избегавање уља у прозирним пластичним боцама јер светлост може негативно утицати на укус и убрзати кварење.

Уместо тога, препоручује се куповина уља у лименкама или тамним стакленим боцама, које боље штите уље од светлости и помажу да се очува квалитет током дужег периода.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: