Извор:Фото: Принтскрин/Јутјуб/Profiteroles
ФРАНЦУСКА ПОСЛАСТИЦА: Профитероле- јединствен спој укуса
29.04.2025.
15:01
ПРОФИТЕЛОРЕ је француска посластица која је савршен спој хрцкаве коре, крема и чоколаде.
Ова дивна посластица неодољиво подсећа на минијатурне принцес крофне. Врло једноставно се праве, али је потребно много љубави и стрпљења.
Служите уз кафу.
Потребно је:
- 250 мл воде
- 100 г маслаца
- 150 г брашна
- 4 јајета
- прстохват соли
За крем:
- 500 мл млека
- 100 г шећера
- 40 г брашна
- 4 јајета
- 1 паковање ванилин шећера
- 50 г маслаца
За чоколадну глазуру:
- 100 г тамне чоколаде
- 50 г слатке павлаке
Припрема:
Рерну загрејте на 200 степени. Загрејте воду и маслац док се маслац не отопи. Након што прокључа, скините са ватре, па додајте брашно и со, и мешајте, док се не створи глатка смеса. Вратите на тиху ватру и мешајте. Пустите да се прохлади, па додајте једно по једно јаје, добро мешајући након сваког додавања. Уз помоћ посластичарске кесе на плех обложен пек папиром истискујте мале куглице теста. Пеците 20 до 25 минута, у рерни загрејаној на 200 степени.Загрејте млеко, а засебно помешајте шећер, јаја, брашно и ванилин шећер. BloombergAdria.com BloombergAdria.com
Кад млеко прокључа, лагано га додајте у смесу јаја, уз непрестано мешање. Све ставите у лонац и кувајте на тихој ватри, уз непрестано мешање док се не згусне. Онда склоните са ватре, па умешајте маслац. Промешајте добро, па пустите да се прохлади. Отопите чоколаду са слатком павлаком да добијете глазуру. Напуните прохлађене профитероле кремом, па их прелијте чоколадном глазуром.
(Трпеза)